Κορωνοϊός: Περισσότερα από 100 προγράμματα εμβολίων σε εξέλιξη
Περί τα εκατό προγράμματα εμβολίων κατά του Covid-19 υπάρχουν ανά τον κόσμο, δέκα εκ των οποίων βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία του London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εμβληματικής βρετανικής ιατρικής σχολής, υπάρχουν περί τα 120 προγράμματα εμβολίων κατά της ασθένειας που προκαλεί ο ιός SARS-Cov-2, από τα οποία τα 110 βρίσκονται σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης.
Οκτώ προγράμματα έχουν φθάσει στην Φάση Ι των κλινικών δοκιμών επί ανθρώπων. Ανάμεσά τους, ένα κινεζικό πρόγραμμα του φαρμακευτικού κολοσσού CanSino (εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ) βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, με κλινικές δοκιμές της Φάσης Ι και ΙΙ.
Βασικός στόχος των δοκιμών της Φάσης Ι είναι να δοκιμασθεί η ασφάλεια και σε μικρότερο βαθμό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Οι δοκιμές της Φάσης ΙΙ και ΙΙΙ πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερη κλίμακα και έχουν ως στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του σκευάσματος πριν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τις υγειονομικές αρχές.
Τρία ακόμη κινεζικά προγράμματα εμβολίων βρίσκονται στη Φάση Ι των δοκιμών: το ένα ανήκει στη φαρμακευτική εταιρεία Sinovac (εισηγμένη στον Nasdaq) και οι υπόλοιπες δύο ανήκουν στο Ιατρικό Ινστιτούτο του Σεντζέν, σύμφωνα με τα στοιχεία του London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Μεταξύ των προγραμμάτων περιλαμβάνεται ένα βρετανικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ένα γερμανικό του εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BioNTech. Και τα δύο βρίσκονται στη Φάση Ι των δοκιμών.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούνται δύο προγράμματα εμβολίων που βρίσκονται στη Φάση Ι των δοκιμών: το ένα ανήκει στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna και αναπτύσσεται σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και το άλλο στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Inovio Pharmaceuticals.
Η ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων είναι το κλειδί στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19. Ελλείψει θεραπείας για την αντιμετώπιση των σοβαρών μορφών της νόσου, μόνο ο εμβολιασμός σε μεγάλη κλίμακα θα επιτρέψει ην διακοπή της αλυσίδας της μετάδοσης του ιού.
Τα προβλήματα στην ανάπτυξη των εμβολίων είναι η σχετική βραδύτητα της διαδικασίας, η ευρείας κλίμακας παραγωγή και η πραγματοποίηση μαζικής εκστρατείας εμβολιασμού.
Ο χρόνος των 12 έως 18 μηνών, που κατ’ ελάχιστον απαιτείται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, επιβεβαιώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα μεγάλα φαρμακευτικά εργαστήρια.
Ορισμένοι, ωστόσο, επιστήμονες, όπως η βρετανίδα ειδική στα εμβόλια, Sarah Gilbert, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συνεργαζόμενη με την εταιρεία Vaccitech του ιδίου πανεπιστημίου και ο Frédéric Tangy, ειδικός επί των εμβολίων του Ινστιτούτου Παστέρ (που εργάζεται επί τριών διαφορετικών προγραμμάτων εμβολίων), θεωρούν πιθανό να υπάρξει εμβόλιο μέχρι το τέλος του 2020.