ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν κρατάει τους ηγέτες της Δύσης στο σκοτάδι

Πώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν κρατάει τους ηγέτες της Δύσης στο σκοτάδι
AP Photo/Wong Maye-E

Η απουσία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας αποκαλύπτει τους περιορισμούς των δορυφόρων και των συνεδριάσεων κεκλεισμένων των θυρών  στην παρακολούθηση των κινήσεων μιας χώρας που αποτελεί ένα επτασφράγιστο πυρηνικο μυστήριο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ρέιτσελ Λι μπορεί να ταξιδεύει πολύ αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ξυπνάει και κοιμάται με τη σκέψη μόνο μιας χώρας στο μυαλό της: τη Βόρεια Κορέα.

Μία από τις καθημερινές της ενασχολήσεις είναι να «ξεσκονίζει» τα βορειοκορεάτικα ΜΜΕ και τις ιστοσελίδες. Παράλληλα με την προπαγανδιστική αρθρογραφία, τη γεμάτη δόγματα και συνθήματα, τις εικόνες πολιτικών γραφείων, τις στρατιωτικές παρελάσεις, τις κρατικές επετείους και κηδείες, μια ένδειξη είναι ζωτικής σημασίας: ποιος κάθεται πιο κοντά στον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον ανώτατο ηγέτη.

Αναλύτρια που ειδικεύεται στα ζητήματα της Βόρειας Κορέας την τελευταία εικοσαετία, έχει συνεργαστεί με τουλάχιστον τέσσερις αμερικανικές κυβερνήσεις, με think tanks και με ειδησεογραφικές υπηρεσίες.

«Όσο πιο κοντά κάθεσαι στο κέντρο… τόσο πιο σημαντικός είσαι», λέει η Λι στους Financial Times.

Ωστόσο οι περιορισμοί αναφορικά με την εντρύφηση που μπορεί να κάνει κανείς στους πολιτικούς συσχετισμούς της Πιονγκγιάνγκ αποκαλύφθηκαν με εκκωφαντικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες, μετά την ηχηρή απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν από τη δημόσια ζωή. Αυτή η απουσία προκάλεσε ξέφρενη φημολογία ενώ έγειρε νέους φόβους για αστάθεια στην άστατη και εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα χώρα.

«Τείνω να πιστέψω ότι κανείς δεν ξέρει (για την υγεία του Κιμ), ούτε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ»

Αλλά και η Σου Μι Τέρι πρώην αναλύτρια της CIA που συνεργάστηκε τόσο με τον Τζόρτζ Μπους όσο και με τον Μπάρακ Ομπάμα για θέματα της Βορείου Κορέας, εξήγησε πόσο σύνθετο ήταν το έργο της όταν αξιολογούσε τις πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στην Πιονγκγιάνγκ και πως ανησυχούσε διαρκώς μήπως πέσει θύμα παραπλάνησης.

«Πιστέψτε με (οι αμερικανοί αξιωματούχοι) δεν ξέρουν τι γίνεται» τόνισε η κ. Τέρι που τώρα είναι ανώτερη συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Έλλειμμα πληροφόρησης

«Δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι, είναι και ο υπόλοιπος κόσμος. Υπάρχει λόγος που κανείς δεν γνώριζε για 48 ώρες (ότι ο πρώην ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε πεθάνει, όπως λέει) και τελικά το μάθαμε μόνο επειδή οι Βορειοκορεάτες αποφάσισαν να μας το πούνε», πρόσθεσε.

Η κ. Τέρι επεξεργαζόταν υποκλοπές, δορυφορικές εικόνες και ελάχιστες πληροφορίες προερχόμενες από βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος που θα υπήρχε για να μάθουμε τώρα τι συμβαίνει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα ήταν εάν μιλούσε κάποιος από κορυφαίος αξιωματούχος της χώρας, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο πως και εκείνος θα γνώριζε τι συμβαίνει.

Αναλυτές εξηγούν ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις στην πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες στο εσωτερικό της διοίκησης της Πιονγκγιανγκ ειδικά όσον αφορά τον ίδιο τον ηγέτη της χώρας.

Φόβος και δέος

Η Γουνγκ Πακ, επίσης πρώην αναλύτρια της CIA περιέγραψε στους Financial Times το σύστημα που προστατεύει τις πληροφορίες της Βορείου Κορέας λέγοντας πως ο κύκλος κλείνει όλο και περισσότερο όσο πλησιάζει τον Κιμ Γιονγκ Ούν.

Εξήγησε ότι οι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι φοβούνται να μιλήσουν ακόμη και ο ένας στον άλλο γιατί κινδυνεύουν.

«Συντηρεί (ο Κιμ) την αναταραχή ώστε κανείς να μην ξέρει ποιον να εμπιστευτεί και μεμονωμένα είναι πολύ πιο λίγες οι πιθανότητες να τον αμφισβητούν και να σχηματίζουν ομάδες. Η μυστικοπάθεια είναι μέρος της επιβίωσης», ανέφερε η Πακ.

Ο Βορειοκορεάτης Ταε Γιονκ Χο πρώην ανώτερος διπλωμάτης στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο που αυτομόλησε στη Σεούλ, αμφισβητεί κατά πόσο ακόμη και το Πεκίνο, που έχει πιο στενούς δεσμούς με την Πιονγκγιανγκ γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά με την υγεία του Κιμ.

«Ούτε οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βορείου Κορέας δεν θα γνωρίζουν, εκτός από την Ρι Σολ Γιου (σύζυγό του Κιμ) και τους στενούς συνεργάτες του» εκτίμησε ο κ. Τάε.

Η Νότια Κορέα αλλά και οι ΗΠΑ μαθαίνουν σημαντικές πληροφορίες για το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας από δορυφορικές εικόνες και από κατασκοπευτικά αεροπλάνα. Η τεχνολογία έχει παίξει μεγάλο ρόλο και στον έλεγχο της εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Βόρεια Κορέα, μέσω του εντοπισμού παράνομων μεταφορών φορτίων μέσω θαλάσσης

Το περασμένο Σάββατο η ομάδα δορυφορικής παρακολούθησης της Βόρειας Κορέας 38 North με έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως τρένο το οποίο «πιθανότατα ανήκει στον Κιμ Γιονγκ Ουν» εθεάθη κοντά στο θέρετρο Ουόνσον.

Οι ειδικοί πάντως αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να βγαίνουν υπερβολικά εύκολα συμπεράσματα με βάση τέτοιου είδους πληροφορίες καθώς η Πιονγκγιανκ ξέρει καλά να παίζει το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού.

Το 2011 η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Chosun Ilb επικαλούμενη πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι για την μετακίνηση του πρώην ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιον Ιλ χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά τρένα, τα δυο εκ των οποίων κινούνταν ταυτόχρονα.

Σε αντίθεση με τον πατέρα του πάντως, ο Κιμ Γιονγ Ουν έχει κάνει κάποιες συναντήσεις με διεθνείς ηγέτες. Από το 2018, έχει συναντηθεί με τους ηγέτες της Κίνας, της Νοτίου Κορέας και τρεις φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο περιθώριο αυτών των συναντήσεων έχουν γίνει πολλές ακόμα επαφές μεταξύ διπλωματών και στελεχών μεταξύ των χωρών, για θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.

Καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν ακόμη δεν έχει κάνει την εμφάνισή του, το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται στην αδελφή του, Κιμ Γιο-τζονγκ και αν θα μπορούσε να είναι η διάδοχός του.

«Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει επειδή το καθεστώς Κιμ δεν θέλει να γνωρίζει ο κόσμος» είπε η κ. Πακ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ