ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιταλίας

Κορωνοϊός: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιταλίας
AP Photo

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings, υποβάθμισε το βράδυ της Τρίτης (28/4) το αξιόχρεο του δημοσίου της Ιταλίας, της χώρας που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Fitch υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ρώμης από BBB σε BBB–, με σταθερή προοπτική.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του ιταλικού δημοσίου «αντανακλά τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19 στην οικονομία της Ιταλίας. Ο Fitch προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8% το 2020», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Τα βασικά στοιχεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών της Ιταλίας είναι ακλόνητα», ήταν η αντίδραση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σημείωσε δηκτικά ότι άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης «υιοθέτησαν πιο συνετή στάση».

Ο Standard and Poor’s διατήρησε έτσι την Παρασκευή αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ιταλίας, παρά την πανδημία, εξηγώντας πως θεωρεί ότι πρόκειται για χώρα με «διαφοροποιημένη και πλούσια οικονομία» και «επίπεδο ιδιωτικού χρέους που συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα της G7».

Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα γνωρίσει βαθιά ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 8%. Το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στο 10,4% του ΑΕΠ, από 2,2% που προβλεπόταν πριν χτυπήσει η πανδημία και το 1,6% που καταγράφηκε το 2019. Το δημόσιο χρέος έτσι θα σημειώσει αλματώδη άνοδο στο 155,7% του ΑΕΠ φέτος, από 135,2% που προβλεπόταν πριν από τη συνεχιζόμενη κρίση και 134,8% το 2019.

Η κατάσταση πάντως αναμένεται να βελτιωθεί το 2021.

Στις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 9,1% φέτος και ανάκαμψη, με ρυθμό ανάπτυξης 4,8%, το 2021.

Η Ιταλία είναι η χώρα της ΕΕ που έχει υποστεί το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία.

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας: «Oι αιτίες» της υποβάθμισης από τον οίκο Fitch είναι «εξωγενείς και προσωρινές»

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση του αξιόχρεου του ιταλικού δημοσίου, με την επίκληση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «οι αιτίες της υποβάθμισης αυτής είναι εξωγενείς και προσωρινές», προσθέτοντας ότι «τα βασικά στοιχεία της οικονομίας της χώρας είναι υγιή».

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το παραγωγικό σύστημα της Ιταλίας έχει αναπτυχθεί με διαφοροποιημένο τρόπο, σε πολλαπλούς τομείς, και η χώρα καταγράφει εμπορικό πλεόνασμα.

Ο υπουργός οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι σημείωσε ότι ο Fitch δεν φάνηκε να «λαμβάνει υπόψη του τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις χώρες που την συνθέτουν και από τους θεσμούς της».

«Ειδικότερα, δεν φαίνεται να έχει αξιολογηθεί με τον προσήκοντα τρόπο ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ