ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Στα 30 εκατ. εκτοξεύτηκε ο αριθμός των Αμερικανών που έμειναν άνεργοι

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Στα 30 εκατ. εκτοξεύτηκε ο αριθμός των Αμερικανών που έμειναν άνεργοι
AP Photo

Περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί -το 18,4% του πληθυσμού που είναι σε ηλικία εργασίας- υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ένας ζοφερός δείκτης που αποκαλύπτει πόσο άσχημα η πανδημία του κορωνοϊού έχει καταστρέψει την οικονομία των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα περίπου 4 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι απολύσεις αφορούν πλέον και κλάδους που αρχικά δεν επηρεάστηκαν άμεσα από το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω του κορωνοϊου.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία στα 3,839 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 25 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μία εβδομάδα νωρίτερα ο αριθμός τους είχε διαμορφωθεί στα 4,442 εκατομμύρια.

Τα νούμερα αυτά συνεχίζουν να είναι πολύ αυξημένα, σε επίπεδα που πριν από μερικούς μήνες ήταν απλά αδιανόητα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 3,50 εκατ. αιτήσεις για την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 6,867 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 28 Μαρτίου.

Πτώση 4,8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2020

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 4,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα στοιχεία που δόθηκαν χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα και τα οποία παρέχουν μια πρώτη λεπτομερή εικόνα για τη βαθιά ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στην αμερικανική οικονομία.

Η πτώση αυτή είναι αισθητά μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5%.

Είναι η πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2014 που το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι σε αρνητικό έδαφος και το μέγεθος της συρρίκνωσης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 όταν και εν μέσω της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων, το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε υποχωρήσει κατά 8,4%.

Ωστόσο, τα επίπεδα της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 ενδέχεται να είναι ακόμη πιο ζοφερά, καθώς μεγάλο μέρος της επίπτωσης από το lockdown έχει επιμεριστεί στον Απρίλιο.

Να σημειωθεί πως οργανισμοί όπως το ΔΝΤ έχουν εκτιμήσει ύφεση 5,9% για την αμερικανική οικονομία το 2020 σε ετήσια βάση, έναντι ανάπτυξης 2,3% το 2019, ενώ για το 2021 προβλέπουν ανάπτυξη 4,7%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ