ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική αξιοποίηση των επιθέσεων στην Κολωνία από την ακροδεξιά

Πολιτική αξιοποίηση των επιθέσεων στην Κολωνία από την ακροδεξιά
REUTERS/Wolfgang Rattay

Μόνο τρεις από τους 58 υπόπτους που συνελήφθησαν για τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία την Πρωτοχρονιά είναι πρόσφυγες.

Πρόσφυγες έχουν κατηγορηθεί για περισσότερα 1.000 περιστατικά κλοπών, σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών γυναικών, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας – γεγονός που κλιμάκωσε την δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι την πολιτική «ανοιχτών θυρών» της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, μόνο τρεις εξ αυτών – δύο Σύροι κι ένας Ιρακινός – έφτασαν προσφάτως στη Γερμανία.

Η πλειονότητα των υπόπτων ήταν Αλγερινής, Τυνησιακής ή Μαροκινής καταγωγής και τρεις Γερμανοί, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Κολωνίας, Ούλριχ Μπρέμερ.

Ο ίδιος, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, πρόσθεσε πως από τις συνολικά 1.054 καταγγελίες, οι 600 αφορούν κλοπές και λιγότερες σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο νέος αστυνομικός διευθυντής της πόλης, Γιούργκεν Ματιές, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις ήταν προμελετημένες ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι αυτός ο ισχυρισμός «διαδόθηκε μέσα από τα social media».

Τα γερμανικά ακροδεξιά κόμματα αξιοποίησαν πολιτικά τα αισθήματα αβεβαιότητας των πολιτών απέναντι στους πρόσφυγες, με το Pegida να χρησιμοποιεί ευθέως τις επιθέσεις για την διοργάνωση διαδηλώσεων κατά των μεταναστών.

Επιπλέον, έχει καταγραφεί στη Γερμανία μια αύξηση των ρατσιστικών περιστατικών βίας, με εμπρησμούς σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων από ομάδες «εκδικητών» με στόχο να «καθαρίσουν» την Κολωνία.

Η αυξανόμενη εχθρότητα έχει αναγκάσει την Μέρκελ σε υποχώρηση από την πολιτική της σχετικά με τους πρόσφυγες και στα τέλη Ιανουαρίου υπέγραψε με τους κυβερνητικούς εταίρους της μια συμφωνία για την επιτάχυνση των απελάσεων όσων δεν πληρούν κριτήρια για την παροχή ασύλου και την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις οικογενειακές επανενώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ