ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας που «εξαφανίζεται»: Μία αναδρομή

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας που «εξαφανίζεται»: Μία αναδρομή

Κάποιες απουσίες είχαν όντως σοβαρή αιτία: θάνατος, ασθένεια ή καθαίρεση. Συχνά όμως η πολυήμερη «εξαφάνιση» των ηγετών της Βόρειας Κορέας περιβαλλόταν από ένα πέπλο μυστηρίου χωρίς αντίκρισμα στην απομονωμένη αλλά γεμάτη πυρηνικά χώρα.

Η διάρκειας δύο εβδομάδων απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν ενέπνευσε φήμες και θεωρίες συνωμοσίας, μέχρι τη σημερινή επανεμφάνισή του. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, ενώ ο 36χρονος Κιμ δεν είναι το πρώτο μέλος της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας που εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα, πυροδοτώντας σενάρια επί σεναρίων.

Κάποιες απουσίες ήταν απόλυτα δικαιολογημένες: θάνατοι, αρρώστιες ή καθαίρεση. Συχνά ωστόσο οι αποκαλούμενες «εξαφανίσεις» έδειχναν απλά την αποσύνδεση μεταξύ της τεράστιας περιέργειας σχετικά με το τι συμβαίνει μέσα στο απομονωμένο, εξοπλισμένο με πυρηνικά έθνος και το παχύ πέπλομυστικότητας που περιβάλει την ηγεσία του.

Ακολουθούν μερικές περιπτώσεις εξαφανίσεων βορειοκορεατών ηγετών, όπως τις θυμήθηκε η κινεζική εφημερίδα South China Morning Post.

Κιμ Ιλ – Σουνγκ

Μέχρι τον θάνατό του, το 1994, αδιαμφισβήτητα δεν υπήρχε κανένα πρόσωπο που οι Βορειοκορεάτες να μισούσαν και να φοβούνταν περισσότερο από τον ιδρυτή της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Οι δυνάμεις του ξεκίνησαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Νότο τον Ιούνιο του 1950, πυροδοτώντας έναν καταστροφικό πόλεμο που προκάλεσε μαζική παρέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα και σκότωσε και τραυμάτισε εκατομμύρια ανθρώπους προτού μία ανακωχή θέσει τέλος σε αυτόν τρία χρόνια αργότερα.

Kim Il sung1


Ο Κιμ Ιλ Σουνγλ σε φωτογραφία του 1964 (Πηγή: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP Images)

Όταν οι εφημερίδες της Νότιας Κορέας μετέδωσαν το 1986 τον θάνατό του, οι πολίτες, τουλάχιστον για λίγες ώρες κατακλίστηκαν από ευφορία αλλά και πανικό για την αστάθεια στα σύνορα.

Τα δημοσιεύματα προήλθαν από μια αναφορά της νοτιοκορεατικής εφημερίδας Chosun στις 16 Νοεμβρίου, η οποία μέσω του ανταποκριτή της στο Τόκιο μετέδωσε φήμες στην Ιαπωνία ότι ο Κιμ Ιλ Σουνγ είχε πεθάνει. Τα πράγματα πήραν περίεργη τροπή όταν την επόμενη ημέρα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Βορειοκορεάτες χρησιμοποίησαν μεγάφωνα στα γεμάτα νάρκες σύνορα προκειμένου να ανακοινώσουν ότι ο ηγέτης τους είχε πυροβοληθεί θανάσιμα.

Η εφημερίδα Chosun έβγαλε έκτακτο παράρτημα για μα μεταδώσει την είδηση στις 17 Νοεμβρίου –ημέρα Δευτέρα, κατά την οποία συνήθως δεν κυκλοφορούν εφημερίδες στη χώρα– ενώ τη επομένη οι λεπτομέρειες για τον τρόπο θανάτου του ηγέτη κατέλαβαν επτά ολόκληρες σελίδες, υπό το διαβόητο πλέον πρωτοσέλιδο με τίτλο «Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ νεκρός από πυροβολισμούς».

Ρίχνοντας νερό στο μύλο της φρενίτιδας, άλλες εφημερίδες δημοσίευσαν παρόμοια άρθρα, με την υστερία να παίρνει τέλος λίγες ώρες αργότερα όταν ο Κιμ Ιλ Σουνγκ εμφανίστηκε σώος και αβλαβής σε ένα αεροδρόμιο της Πιονγκγιανγκ προκειμένου να υποδεχτεί αποστολή από τη Μογγολία.

Η Chosun, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Νότιας Κορέας, ποτέ δεν δημοσίευσε κάποια επανόρθωση. Απολογήθηκε, ωστόσο, δημοσίως τον περασμένο μήνα, κατά την επέτειο των 100 χρόνων κυκλοφορίας της.

Επίσης, ζήτησε συγγνώμη για την «είδηση» της εκτέλεσης της Βορειοκορεάτισσας τραγουδίστριας και ανώτερου στελέχους του κυβερνητικού κόμματος Χόι Σονγκ -γουολ το 2013. Επανεμφανίστηκε δημοσίως τον Μάιο του 2014 και πλέον θεωρείται μία από τις πλέον ισχυρές γυναίκες της Βόρειας Κορέας, συνοδεύοντας συχνά τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε διεθνείς συσκέψεις.

Κιμ Γιονγκ Ιλ

Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο διάσημος πατέρας του σημερινού ηγέτη, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο αμέτρητων αναφορών και φημών περί θανάτου του.

Το 2004, μια τεράστια έκρηξη σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βόρειας Κορέας στα σύνορά της με την Κίνα πυροδότησε φήμες για απόπειρα δολοφονίας καθώς ώρες νωρίτερα είχε περάσει από εκεί κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο. Η σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών που μετέφεραν καύσιμα φέρεται να σκότωσε και να τραυμάτισε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η σύνδεσή της με το ταξίδι του ηγέτη δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Kim Jong il


Ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ιλ (AP Photo/RIA Novosti, Dmitry Astakhov, Presidential Press Service)

Η συζήτηση περί θανάτου του Κιμ Γιονγκ Ιλ μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2008 ήταν τόσο έντονη που ώθησε την οικονομική ρυθμιστική αρχή της Νότιας Κορέας το 2009 να διερευνήσει εάν οι φήμες διαδόθηκαν σκόπιμα με στόχο τη χειραγώγηση των χρηματιστηρίων.

Όταν τελικά ο Κιμ Γιονγκ Ιλ πέθανε τον Δεκέμβριο του 2011, μετά από χρόνια επιδείνωσης της υγείας του και όλο και μειωμένων δημόσιων εμφανίσεων, ο έξω κόσμος δεν είχε καμία ένδειξη έως ότου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Βορρά το ανακοίνωσαν δύο ημέρες αργότερα.

Η κάποτε ισχυρή αδερφή του, η Κιμ Κουόνγκ Χούι, είχε το δικό της μερίδιο από πρόωρες αναφορές για το θάνατό της. Το Μάιο του 2015, ένας αποστάτης της Βόρειας Κορέας «αποκάλυψε» είχε δηλητηριαστεί μέχρι θανάτου. Η 73χρονη έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά από περίπου έξι χρόνια τον Ιανουάριο, καθισμένη κοντά στον ανιψιό της κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας.

Κιμ Γιονγκ Ουν

Αντικρουόμενες αναφορές την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι ο Κιμ είτε είναι «βαριά άρρωστος», «σε κατάσταση φυτού» είτε «απόλυτα εντάξει» μετά από χειρουργική επέμβαση καρδιάς στην οποία είχε (ή δεν είχε) υποβληθεί.

Το 2014, ο Κιμ εξαφανίστηκε από το κοινό για σχεδόν έξι εβδομάδες πριν εμφανιστεί ξανά με μπαστούνι. Το πρακτορείο κατασκοπείας της Νότιας Κορέας είπε ότι είχε αφαιρεθεί μια κύστη από τον αστράγαλό του.

Το 2016, τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας επικαλούμενα αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν ότι ο Κιμ είχε εκτελέσει έναν πρώην στρατιωτικό διοικητή για διαφθορά και άλλες κατηγορίες. Ωστόσο μήνες αργότερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας έδειξαν στον Ri Yong-gil ζωντανό να υπηρετεί σε νέες ανώτερες θέσεις.

Μετά από δύο εβδομάδες έντονης φημολογίας, ο 36χρονος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, παρέστη στα εγκαίνια νέου εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων στη Σουντσόν την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας, το KCNA. Μέχρι την επόμενη «εξαφάνισή», αιτιολογημένη ή μη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ