ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Περιορισμένη χαλάρωση των μέτρων θα ανακοινώσει ο Τζόνσον

Κορωνοϊός - Βρετανία: Περιορισμένη χαλάρωση των μέτρων θα ανακοινώσει ο Τζόνσον
AP Photo

Την ώρα που άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη ξεκινήσει να προχωρούν σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού, η Βρετανία, η οποία "ανταγωνίζεται" πλέον την Ιταλία σε αριθμούς, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει ακόμα, φοβούμενη μια έξαρση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον, ο  Βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μια πολύ περιορισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει πιθανές αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα την Κυριακή έπειτα από την εξέταση της κατάστασης από τους υπουργούς.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους ότι ενώ η κυβέρνηση κατανοεί τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει για την οικονομία το lockdown, με βάση το οποίο έχουν κλείσει τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις, θα ήταν χειρότερα να χαλαρώσουν πρόωρα τα μέτρα.

Σε σύσκεψη με τους πιο πρωτοκλασάτους υπουργούς του ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα θα προχωρήσει "με τη μέγιστη επιφυλακτικότητα" καθοδηγούμενη από την επιστήμη και από δεδομένα αναλογιζόμενη αν κάποια από τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορούν να αρθούν.

"Η όποια χαλάρωση των οδηγιών την επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ περιορισμένη. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της μάχης κατά του ιού και δεν θα κάνουμε τίποτα που θα απειλούσε να καταστρέψει τις προσπάθειες και τις θυσίες του βρετανικού λαού", είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Οι υπουργοί ανησυχούν ότι τυχόν απότομη χαλάρωση του lockdown μπορεί να οδηγήσει σε μια δεύτερη έξαρση των ποσοστών των κρουσμάτων, η οποία μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στα νοσοκομεία και να υποχρεώσει την κυβέρνηση να κλείσει για δεύτερη φορά την οικονομία.

Έλεγχος θερμοκρασίας, μάσκες και γάντια για τους επιβάτες σε αεροδρόμια της χώρας

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως ο έλεγχος θερμοκρασίας επιβατών, που ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει να δοκιμάζει τις επόμενες μέρες το αεροδρόμιο του Χίθροου, θα εφαρμοστεί και σε άλλα αεροδρόμια της Βρετανίας.

Ο όμιλος αεροδρομίων του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι οι έστω λιγοστοί επιβάτες που θα ταξιδεύουν μέσω των αεροδρομίων Μάντσεστερ, Στάνστεντ και ανατολικών Μίντλαντς -για βασικές μετακινήσεις- θα πρέπει να φορούν μάσκες και γάντια, όπως και το προσωπικό που θα εξυπηρετεί τους επιβάτες. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν εξάλλου και δοκιμές ελέγχου θερμοκρασίας των επιβατών, προκειμένου να υπάρχει ένα είδος πιστοποίησης της υγείας τους πριν τους επιτραπεί η επιβίβαση.

Σύμφωνα με τον όμιλο, η πρακτική αυτή στοχεύει στο να κάνει τους επιβάτες να νιώθουν περισσότερο ασφαλείς για την πτήση τους, αλλά και να προσφέρει ένα ακόμη μέτρο προστασίας σε όσους εργάζονται στα αεροδρόμια. «Είχαμε τις συστάσεις από ειδικούς για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια και είμαστε ικανοποιημένοι που δρομολογούμε αυτά τα νέα μέτρα για τους επιβάτες που ακόμη πρέπει να ταξιδεύουν. Περιμένουμε ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ένα νέο πλαίσιο μέχρι το τέλος του Μαΐου που θα στηρίζει την επανεκκίνηση του κλάδου το συντομότερο δυνατό» αναφέρει ο διευθυντής του ομίλου, Τσάρλι Κόρνις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ