ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία- Κορωνοϊός: Αύξηση των θανάτων, μικρή μείωση των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο

Γερμανία- Κορωνοϊός: Αύξηση των θανάτων, μικρή μείωση των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο
AP Photo/Matthias Schrader

Άλλοι 147 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στη Γερμανία το προηγούμενο 24ωρο, όπου το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού έφθασε τα 7.266, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.

Ο αριθμός των νέων θανάτων αυξήθηκε σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν μία ημέρα νωρίτερα (123).

Το ίδιο διάστημα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 1.209 στα 167.300, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο, παρέμεινε όμως πάνω από το επίπεδο των 1.200, παρότι για ένα διήμερο αυτή την εβδομάδα (τη Δευτέρα και την Τρίτη) τα κρούσματα δεν ξεπέρασαν τα 700.

Προχθές, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, ανακοίνωσε τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση νέας αύξησης των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων αποφασίστηκε η ισχύς του περιορισμού των επαφών να παραταθεί έως και τις 5 Ιουνίου, επιτρέπεται ωστόσο στο εξής η επαφή και με άτομα τα οποία δε ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Επιπλέον, αίρεται η απαγόρευση που αφορούσε την άθληση σε εξωτερικούς χώρους, με την τήρηση πάντα των γενικών κανόνων περί αποστάσεων και μέτρων υγιεινής, καθώς και οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία. Τα καταστήματα μπορούν πλέον να επαναλειτουργήσουν ανεξαρτήτως μεγέθους, εφαρμόζοντας βέβαια νέους όρους για την ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών τους. Εντός του δεύτερου μισού του Μαΐου θα ξεκινήσει και πάλι το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Bundesliga.

Η λειτουργία των Πανεπιστημίων, αλλά και η μετάβαση στην - υπό περιορισμούς - κανονική λειτουργία των παιδικών σταθμών και των σχολείων, καθώς και η ευθύνη για την επαναλειτουργία εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων και άλλων παραμέτρων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών επιστρέφει πλήρως στις τοπικές κυβερνήσεις, υπό τον όρο, όπως διευκρίνισε η κυρία Μέρκελ, ότι δε θα διαπιστωθούν περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε μία εβδομάδα. Σε τέτοια περίπτωση, θα εφαρμόζονται εκ νέου περιορισμοί, ακόμη και «lockdown», σε τοπικό επίπεδο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ