ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Οικονομική στήριξη ύψους 57 δισ. ευρώ στους δήμους

Κορωνοϊός - Γερμανία: Οικονομική στήριξη ύψους 57 δισ. ευρώ στους δήμους
Φωτογραφία αρχείου / Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. AP Photo/Michael Sohn

Πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ επεξεργάζεται ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, προκειμένου οι δήμοι να αντιμετωπίσουν τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών, η οποία προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με ένα έγγραφο του υπουργείου των Οικονομικών.

Το πακέτο αυτό, θα βοηθήσει τις πόλεις να σταθεροποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, αλλά και να συμπεριλάβουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια για τους δήμους που έχουν συσσωρεύσει μεγάλα χρέη, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο που έχει το Reuters.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, άλλοι 57 ασθενείς υπέκυψαν στη νόσο Covid-19 στη Γερμανία, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 7.881 νεκρούς, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 620 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε 173.772, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των θανάτων είναι σημαντικά μειωμένος από τους 101 της προηγουμένης, όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συγκρινόμενος με τα 913 που καταγράφονταν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Το 55% ζητά το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων στην ΕΕ

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση, αλλά παραμένουν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησής τους στην πανδημία του κορωνοϊού.

Να ανοίξουν και πάλι σύντομα τα σύνορα επιθυμεί το 55% των Γερμανών, ενώ το 41% έχει αντίθετη άποψη και το 4% δεν εκφέρει γνώμη, στην τακτική δημοσκόπηση Politbarometer που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Σε ό,τι αφορά τις διακοπές, το 51% δηλώνει ότι τα σχέδιά του επηρεάζονται από τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν για την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ το 15% απαντά αρνητικά και το 33% δηλώνει ότι φέτος δεν έχει σχεδιάσει διακοπές.

Ευρεία ωστόσο είναι η στήριξη των μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση, με το 66% να τα κρίνει ως «ακριβώς ενδεδειγμένα», το 17% να τα θεωρεί «υπερβολικά» και το 15% «πολύ αδύναμα». Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως (81%) δεν θεωρεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν και περιορίζουν θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών θα παραμείνουν επ’ αόριστον σε ισχύ. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό εκφράζει επιπλέον και την αντίθεσή του προς τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα εναντίον των μέτρων.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα της παιδείας, με το 56% να δηλώνει ότι δεν έγιναν αρκετά για την διδασκαλία των μαθητών, ενώ το 33% εκφράζει αντίθετη άποψη. Αντίστοιχα, το 56% δηλώνει ότι ήταν επίσης ανεπαρκής η πρόνοια για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, όμως το 88% εκτιμά ότι η ατομική του οικονομική κατάσταση δεν επηρεάστηκε καθόλου από την κρίση ή επηρεάστηκε μόνο λίγο.

Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των προσώπων της πολιτικής επικαιρότητας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός της χώρας. Την ακολουθούν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Στους «χαμένους» της δημοσκόπησης συγκαταλέγονται ο αρχηγός των Φιλελεύθερων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

Ως προς το ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται στο 38% (-1 από την προηγούμενη δημοσκόπηση), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στο 15% (-1), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στο 10% (+1), το FDP στο 5% και η Αριστερά στο 8% (+1).

Θετικά αποτιμά το έργο της κυρίας Μέρκελ το 85% του δείγματος της έρευνας, ενώ την αντίθετη άποψη εκφράζει μόλις το 14%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ