ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για επανεισδοχή προσφύγων θέλει ο Φάιμαν

Προσφυγικό: Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για επανεισδοχή προσφύγων θέλει ο Φάιμαν
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την επιθυμία του να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, για να μπορεί κανείς να στέλνει πίσω τους ανθρώπους, εξέφρασε ο Βέρνερ Φάιμαν.

Όπως εξήγησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», αυτό θα έστελνε και το μήνυμα ότι δεν έχει νόημα κάποιος να ανέβει σε μία βάρκα τη στιγμή που θα τον γυρίσουν πίσω.

Για τον Φάιμαν, ένας ρεαλιστικός στόχος της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό θα ήταν να υπάρξει από την Τουρκία μία ενισχυμένη δράση της απέναντι στους διακινητές προσφύγων.

Ο Αυστριακός καγκελάριος ρωτήθηκε και για το αν θα πρέπει να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν, απαντώντας ότι δεν θεωρεί κατάλληλο τον όρο «αποκλεισμός» και σημειώνει πως εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα, τότε το ζήτημα θα έχουν να αντιμετωπίσουν η ΠΓΔΜ, η Κροατία και η Σλοβενία, ωστόσο σημείωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι η ΠΓΔΜ, που δεν είναι στην ΕΕ, είναι το εξωτερικό σύνορό της.

Όσον αφορά στην κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, ο καγκελάριος της Αυστρίας δηλώνει στην ίδια γραμμή με τη Γερμανία και τη Σουηδία, ενώ δηλώνει ότι συντάσσεται και με τις χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ, σε σχέση με τη διασφάλιση των συνόρων, αν δεν λειτουργούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει πως δεν δέχεται να συγκρίνεται με κάποιον που δεν δέχεται πρόσφυγες, που δεν μεριμνά σωστά για αυτούς και που δεν παρέχει δίκαιη διαδικασία, υπονοώντας τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Βέρνερ Φάιμαν επεσήμανε ακόμη πως η Αυστρία έδωσε το καλό παράδειγμα την προηγούμενη χρονιά και δέχθηκε πάνω από 90.000 αιτήσεις ασύλου, δηλαδή σε ποσοστό πάνω από το 1% του πληθυσμού της, ενώ έχει αποφασίσει να δεχθεί ένα επιπλέον 1,5% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αρνήθηκε ότι έχει διαρραγεί η σχέση με τη Γερμανία και τονίζει πως εξακολουθεί να είναι καλή και πολύ φιλική, ωστόσο, όπως παρατηρεί, μία κυβέρνηση πρέπει να παίρνει αποφάσεις με βάση την πραγματικότητα στη χώρα για την οποία έχει την ευθύνη και αυτό έχει πράξει η αυστριακή κυβέρνηση κάνοντας βήματα που ο ίδιος πιστεύει πως θα κάνει και η Γερμανία, ενώ είναι προσωπικά πεπεισμένος ότι σύντομα θα υπάρχει πάλι μεταξύ τους μία αρμονία.

Ο Βέρνερ Φάιμαν τόνισε ακόμη πως θα πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος και στις συνοριακές διαβάσεις άλλων χωρών, όπως η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ, κατά τέτοιο τρόπο, ως να μη διασφαλίζονταν επαρκώς και εγκαίρως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και βέβαια θα είναι πολύ καλύτερα αν κάτι τέτοιο δεν χρειαστεί τελικά.
Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν προετοιμασίες για κλείσιμο όλων των συνόρων, παρατηρεί ότι όποιος δεν έχει διαβατήριο, δεν έχει βίζα, δεν έχει δικαίωμα ασύλου, δεν δικαιούται να εισέλθει στη χώρα και σε αυτό πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο καγκελάριος υπενθυμίζει ότι από πολύ νωρίς ο ίδιος είχε ζητήσει την περικοπή των κοινοτικών πόρων προς τις χώρες που δεν είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό.

Σχολιάζοντας τέλος, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που φέρει το 79% των Ευρωπαίων να υποστηρίζουν μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, σημειώνει ότι θα ήταν πολύ καλό αν αυτό αληθεύει, ωστόσο ο ίδιος είναι προσεκτικός με τέτοιες δημοσκοπήσεις και συμπληρώνει πως οι φόβοι στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλοι και ο ίδιος καταδικάζει εκείνους τους πολιτικούς που υποδαυλίζουν το μίσος, καθώς, όπως τονίζει, μίσος και βία βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.

Διαβάστε ακόμη

Το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ