ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Η Νότια Αμερική νέο επίκεντρο της πανδημίας

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Η Νότια Αμερική νέο επίκεντρο της πανδημίας
(AP Photo/Leo Correa)

Η Νότια Αμερική είναι «ένα νέο επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Βραζιλία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η Νότια Αμερική αναδείχθηκε σε νέο επίκεντρο της νόσου. Παρακολουθούμε τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται σε πολλές χώρες της Νοτίου Αμερικής. Ανησυχία επικρατεί για πολλές από αυτές τις χώρες, όμως ξεκάθαρα, σε αυτή τη φάση, η πλέον πληγείσα είναι η Βραζιλία», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τη Γενεύη.

Ο Ράιαν σημείωσε ότι οι αρχές στη Βραζιλία ενέκριναν την ευρεία χρήση του φαρμάκου κατά της ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη για τη θεραπεία της COVID-19. Επανέλαβε ότι τα υπάρχοντα κλινικά στοιχεία δεν στηρίζουν την ευρεία χρήση του φαρμάκου εναντίον του νέου κορωνοϊού, δεδομένων των κινδύνων που ενέχει.

Την ίδια ώρα, εννέα αφρικανικά κράτη κατέγραψαν αύξηση 50% σε κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, ενώ άλλα κατέγραψαν μείωση των κρουσμάτων ή σταθερά ποσοστά μολύνσεων, σύμφωνα με τον Ράιαν.

Η χαμηλή θνητότητα ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός της ηπείρου είναι ηλικίας 18 ετών ή μικρότερος, επισήμανε, προσθέτοντας, όμως, ότι εξακολουθεί να ανησυχεί πως η ασθένεια θα εξαπλωθεί σε μια ήπειρο με «σημαντικά κενά» στις υπηρεσίες ΜΕΘ, παροχής οξυγόνου και αναπνευστήρων.

Η Νότια Αφρική πέρασε το όριο των 20.000 κρουσμάτων

Όπως έγινε γνωστό, η Νότια Αφρική πέρασε το όριο των 20.000 κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, από την έναρξη της πανδημίας, ενώ μετρά ήδη σχεδόν 400 νεκρούς από τη νόσο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ζουελί Μκίζε.

Συνολικά, 20.125 κρούσματα της Covid-19 έχουν καταγραφεί επισήμως στη χώρα, εκ των οποίων 397 θανατηφόρα, ενώ ο αριθμός των αποθεραπευθέντων ανέρχεται σε 10.104, διευκρίνισε ο Μκίζε, κατά την τακτική ενημέρωση που κάνει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις μιας ομάδας επιστημόνων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μολύνει έως και 1 εκατομμύριο ανθρώπους και να προκαλέσει τουλάχιστον 40.000 θανάτους έως τον Νοέμβριο στη χώρα.

Τα 57 εκατομμύρια Αφρικανοί βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους από την 27η Μαρτίου.

Εργαζόμαστε νυχθημερόν για την πανδημία

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι ο ΠΟΥ εργάζεται χωρίς σταματημό από τότε που εμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός, ενημερώνοντας τα 194 κράτη-μέλη του για την εξέλιξή του και παρέχοντας τεχνικού χαρακτήρα συμβουλές.

«Ο ΠΟΥ εργάζεται νυχθημερόν για να συντονίσει την παγκόσμια απάντηση και στα τρία επίπεδα οργάνωσης, παρέχοντας τεχνικού χαρακτήρα συμβουλές, λειτουργώντας ως καταλύτης για την πολιτική αλληλεγγύη, ενεργοποιώντας πόρους, συντονίζοντας πόρους και πολλά ακόμα», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους στο εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Μέχρι στιγμής σχεδόν 800 εκατ. δολάρια είναι αυτά για τα οποία υπάρχει δέσμευση ή έχουν παραληφθεί για την έκκληση του ΠΟΥ για τα προγράμματα της COVID-19, αφήνοντας ένα κενό μόλις πάνω από 900 εκατ. δολάρια», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ