ΚΟΣΜΟΣ

Μία ακόμη «κρίση» για τη δημοφιλή πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας: Σεισμός σε live μετάδοση

Μία ακόμη «κρίση» για τη δημοφιλή πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας: Σεισμός σε live μετάδοση
Newshub via AP

Την ψυχραιμία της απέναντι σε κάθε είδους δυσκολία επέδειξε για ακόμη μία φορά η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, όταν στη διάρκεια ζωντανής συνέντευξης που έδινε το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε ισχυρός σεισμός.

Η Άρντερν έγινε πρωθυπουργός το 2017 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα της, κυρίως για τον τρόπο που αντιμετώπισε πολλές κρίσεις: το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράιστερτς τον Μάρτιο του 2019, μια έκρηξη ηφαιστείου τον Δεκέμβριο και πιο πρόσφατα την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Νέα Ζηλανδία, καταμετρώντας 20 θανάτους επί συνόλου 1.137 κρουσμάτων μόλυνσης, θεωρείται ως μία από τις χώρες που αντιμετώπισαν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την κρίση του κορωνοϊού, λαμβάνοντας από την αρχή αυστηρά μέτρα αναφορικά με τις μαζικές συγκεντρώσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών.

Η Άρντερν έδινε σήμερα το πρωί τηλεοπτική συνέντευξη από το κτήριο του κοινοβουλίου, το οποίο έχει την ονομασία Beehive όταν ένας σεισμός 5,8 βαθμών σημειώθηκε στη χώρα , το επίκεντρο του οποίου ήταν 30 χιλιόμετρα από τη Λεβίν, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, και είχε εστιακό βάθος 37 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε πολύ αισθητή στο Ουέλινγκτον και τα περίχωρά του.

«Γίνεται ένας μικρός σεισμός εδώ, Ράιαν…», δήλωσε απευθυνόμενη στον παρουσιαστή της εκπομπής Ράιαν Μπριτζ την ώρα που η κάμερα και άλλα πράγματα γύρω της κουνιόντουσαν.

«Ένας αρκετά καλός σεισμός εδώ … αν βλέπετε πράγματα να κινούνται πίσω μου. Το Beehive κουνιέται λίγο περισσότερο από τα περισσότερα κτίρια», πρόσθεσε.

Η Νεοζηλανδή διαβεβαίωσε τον παρουσιαστή ότι είναι ασφαλής και η συνέντευξη συνεχίστηκε με την πρωθυπουργό να απαντά με ηρεμία σε ερωτήσεις.

Το βίντεο έγινε γρήγορα viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Από τον σεισμό δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε ζημιές, διαβεβαίωσε η Άρντερν αργότερα σε συνέντευξη Τύπου, όμως η δόνηση διήρκησε για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους του Ουέλινγκτον.

Σεισμογενής χώρα

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή το «Δαχτυλίδι της φωτιάς» όπως αποκαλείται, ένα τόξο 40.000 χιλιομέτρων από ηφαίστεια και ωκεάνιους τάφρους που περικλείουν μεγάλο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το 2011 σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο 185 ανθρώπων στο Κράιστσερτς, ενώ το 2016 σεισμός 7,8 βαθμών έπληξε την πόλη Καϊκούρα του Νότιου Νησιού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να προκληθούν υλικές ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και στο Ουέλινγκτον που βρίσκεται στο νησί αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ