ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συμφωνία «επί της αρχής» κυβέρνησης και Lufthansa για το σχέδιο διάσωσης

Γερμανία: Συμφωνία «επί της αρχής» κυβέρνησης και Lufthansa για το σχέδιο διάσωσης
AP Photo/Michael Probst

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν «επί της αρχής» κυβέρνηση και Lufthansa, έχει λάβει ήδη το πράσινο φως τόσο από το κρατικό Ταμείο για την Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF) όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά «τυπική διαδικασία», με τις Βρυξέλλες να έχουν διατυπώσει σοβαρές απαιτήσεις στο θέμα του ανταγωνισμού.

Ενόψει της συμφωνίας φαίνεται ακόμη ότι το Βερολίνο υποχώρησε και στο θέμα του περιορισμού των εσωτερικών πτήσεων, όταν υπάρχει καλή σιδηροδρομική σύνδεση, όπως προβλέπεται από το «πράσινο» πακέτο της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt, η Κομισιόν σχεδιάζει να αφαιρέσει από τη Lufthansa πολύτιμα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης στη Φρανκφούρτη και στο Μόναχο, από τους μεγάλους κεντρικούς κόμβους της εταιρείας. Αυτό επιβεβαίωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ορισμένοι συμμετέχοντες σε σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

Η Άνγκελα Μέρκελ ωστόσο προτίθεται να αντιτεθεί στα ενδεχόμενα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη διάσωση της Lufthansa μόνο υπό αυστηρούς όρους, καθώς φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα αφήσει να επηρεασθεί «πάρα πολύ» από την Κομισιόν και ότι «θα είναι μια σκληρή μάχη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η διοίκηση της Lufthansa συμφώνησαν καταρχάς σε κρατική ενίσχυση -της πληγείσας από την κρίση του κορωνοϊού αεροπορικής εταιρείας- ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε κρατική συμμετοχή 20%.

Η συμφωνία έγινε στα πλαίσια του σχεδίου διάσωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Την ενίσχυση αυτή πρέπει όμως να εγκρίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία προτίθεται να θέσει αυστηρούς όρους, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η Lufthansa επαναφέρει τις πτήσεις προς ελληνικά νησιά από τα μέσα Ιουνίου

Η Lufthansa θα ξαναρχίσει πτήσεις προς 20 τουριστικούς προορισμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται και ελληνικά νησιά, από τα μέσα Ιουνίου, ανακοίνωσε την Κυριακή εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, στους προορισμούς αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Κρήτη, η Ρόδος, η Μαγιόρκα, το Φάρο της Πορτογαλίας, η Βενετία, η Ίμπιζα και η Μάλαγα. Οι πτήσεις θα αναχωρούν από τη Φραγκφούρτη.

Η επέκταση των δρομολογίων της εταιρείας γίνεται δύο εβδομάδες αφότου η Lufthansa αποκάλυψε τα σχέδιά της να επαναλάβει τις πτήσεις προς διεθνείς προορισμούς, όπως στο Λος Άντζελες, το Τορόντο και το Μουμπάι από τον Ιούνιο, καθώς ξαναρχίζει τη δραστηριότητά της η οποία είχε σχεδόν διακοπεί λόγω της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ