ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες η Μινεάπολη: Οδομαχίες διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις

Στις φλόγες η Μινεάπολη: Οδομαχίες διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις
AP Photo/Julio Cortez

Δραματικές σκηνές εκτυλίσσονται για τρίτο εικοσιτετράωρο στη Μινεάπολη με αφορμή τον φρικτό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου μαύρου πολίτη από έναν ρατσιστή αστυνομικό μπροστά στα μάτια των άπραγων συναδέλφων του τελευταίου και άφωνων πολιτών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οδομαχίες μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν φτάσει στην περιοχή για ενίσχυση. Χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και γκλομπς οι αστυνομικοί προσπαθούν να απομακρύνουν το πλήθος.

Δεκάδες κτήρια και αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ στο Σεντ Πολ, που θεωρείται «δίδυμη πόλη» της Μινεάπολης, περισσότερες από 170 επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας.

Όμως δεν είναι μόνο η πολιτεία της Μινεσότα που συνταράσσεται από τις οργισμένες αντιδράσεις:

Το Ντένβερ στο Κολοράντο, η Νέα Υόρκη, το Μέμφις στο Τενεσί, το Φοίνιξ στην Αριζόνα και το Οχάιο είναι μερικές μόνο από τις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της ρατσιστικής βίας.

Τα σοβαρά επεισόδια που συνεχίζονται για τρίτη ημέρα στη Μινεάπολη της Μινεσότα είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός ανθρώπου από πυροβολισμό κοντά στο σημείο των διαδηλώσεων την Τετάρτη, ενώ ένα άτομο συνελήφθη, με τις Αρχές να διερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο άνδρας αυτός.

Το πρωί της Παρασκευής (10 το βράδυ τοπική ώρα) το αστυνομικό τμήμα της πόλης, όπου υπηρετούσαν οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία, πριν την απόλυσή τους, τυλίχθηκε στις φλόγες και εκκενώθηκε, όταν διαδηλωτές μπήκαν με τη βία στο κτήριο και άναψαν φωτιές σε διάφορα σημεία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έγιναν ορατοί στην ταράτσα του κτηρίου, αναφέρει το Reuters.

Η τροπή που έχουν πάρει οι διαδηλώσεις για τον αδικοχαμένο Τζορτζ Φλόιντ, έναν 47χρονο μαύρο πολίτη που πέθανε από ασφυξία από έναν αστυνομικό που τον είχε ακινητοποιήσει στο έδαφος, άοπλο και χωρίς χειροπέδες, ασκώντας του ασφυκτική πίεση στο λαιμό, ανάγκασε τον δήμαρχο της πόλης, Τζέικομπ Φρέι, ο οποίος από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την ρατσιστική δολοφονία, να καλέσει αστυνομικές ενισχύσεις και τη συμβολή της Εθνοφυλακής προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.

Ιστορικό βίας

Την ίδια ώρα, σημαντικές πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με το ποιόν του αστυνομικού που σκότωσε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τον Τζορτζ Φλόιντ. Όπως έγινε γνωστό από το αστυνομικό τμήμα, τον νταή αστυνομικό βαραίνουν 18 καταγγελίες εναντίον του στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας για υπερβολική χρήση βίας.

Εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ ο ασιατικής καταγωγής Του Τάο, είχε έξι καταγγελίες, μία εκ των οποίων παραμένει υπό έρευνα. Οι άλλοι δύο, ο Τόμας Λέιν και ο Τζέι Αλεξάντερ Αλεξάντερ δεν είχαν να παρουσιάσουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στους τέσσερις αστυνομικούς δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αν και η οικογένεια του Φλόιντ ζητά να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία και οι τέσσερις.

Την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του αστυνομικού που πατούσε στον λαιμό με το γόνατό του τον Φλόιντ, ο οποίος εκλιπαρούσε για βοήθεια, ζήτησε και ο δήμαρχος της Μινεάπολης.

Συγκλονίζουν ο αδελφός του Φλόιντ και η γυναίκα που κατέγραψε τη δολοφονία του

Την ίδια στιγμή, ένα από τα αδέλφια του Τζόρτζ Φλόιντ απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση για ηρεμία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο κόσμος παλεύει βλέποντας ακόμη ένα μαύρο άνδρα να χάνει τη ζωή του, έχοντας βρεθεί αντιμέτωπος με την αστυνομία.

«Θέλω όλοι να ηρεμήσουν αυτή τη στιγμή, αλλά ο κόσμος είναι διαλυμένος και πληγωμένος», δήλωσε ο Φιλονίζ Φλόιντ, μιλώντας στην εκπομπή του CNNi «New Day».

«Αυτοί οι αστυνομικοί (που εμπλέκονται στη σύλληψη του Τζορτζ) πρέπει να συλληφθούν εδώ και τώρα και να τους καταλογιστούν ευθύνες για όλα, γιατί όλος αυτός ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη εδώ και τώρα», δήλωσε ο αδερφός του Τζορτζ Φλόιντ.

Η Νταρνέλα Φράξζιερ ήταν εκείνη που βρέθηκε μπροστά στο τραγικό συμβάν, καταγράφοντας με το κινητό της τηλέφωνο το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Φανερά σοκαρισμένη και με δάκρυα στα μάτια, περιγράφει τα όσα είδε.

«Ήμουν αυτή που κατέγραψα όλα όσα συνέβησαν, το είδα να πεθαίνει. Θεέ μου. Ανέβασα το βίντεο και έγινε viral. Με ρωτούν όλοι πως αισθάνομαι. Δεν ξέρω πώς αισθάνομαι, είναι τόσο λυπηρό. Έβγαινα από το κατάστημα με τον ξάδερφό μου και τον είδα να κείτεται στον δρόμο. Αμέσως έβγαλα το κινητό. Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να αναπνεύσει και φώναζε "δεν μπορώ να ανασάνω". Και αυτοί (ενν. οι αστυνομικοί) από πάνω του δεν του έδιναν σημασία, τον σκότωσαν κι εγώ ήμουν δίπλα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ