ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τραμπ προτρέπει τους κυβερνήτες να επιβληθούν στις διαδηλώσεις

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τραμπ προτρέπει τους κυβερνήτες να επιβληθούν στις διαδηλώσεις
AP Photo/Patrick Semansky

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τη στάση των Αμερικανών κυβερνητών απέναντι στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα, Δευτέρα. 

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος τους είπε ότι «θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ.

«Πρέπει να επιβάλλεστε, εάν δεν επιβάλλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της κλήσης.

«Αυτό που είπε ο πρόεδρος είναι ότι θέλει να κυριαρχήσει στους δρόμους με την Εθνική Φρουρά, με την παρουσία της αστυνομίας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλεϊ Μσενάνι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Κάθε φορά που χρησιμοποιεί τη λέξη "κυριαρχούν", αφορά την κυριαρχία στους δρόμους και τη διασφάλιση της ειρήνης στους δρόμους μας».

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο Τραμπ φέρεται επίσης να επικρότησε τη στάση του κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των βίαιων επεισοδίων των τελευταίων 48 ωρών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNNi. Σημειώνεται, ότι τουλάχιστον 15 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Εθνοφρουράς.

Περισσότερα από 17.000 μέλη της Εθνοφρουράς συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των επεισοδίων, δύναμη που σχεδόν αντιστοιχεί με τον αριθμό ενεργών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Εκτιμάται ότι 66.700 στρατιώτες και πιλότοι της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινωνική αναταραχή και η κρίση του νέου κορωνοϊού. Περίπου 45.000 μέλη της Εθνοφρουράς συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις 50 Πολιτείες.

Όπως μεταδίδει το CNNi, o κυβερνήτης της Μινεσότα ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα τελεστεί η κηδεία του 47χρονου Τζορτζ Φλόιντ.

«Θα είναι ένα σημαντικό γεγονός τόσο για την πόλη της Μινεάπολης, για τη Μινεσότα και για ολόκληρη τη χώρα να παρακολουθήσουν την απόδοση τιμών σε μια ζωή που χάθηκε μπροστά μας, μια ευκαιρία για την ηγεσία», είπε ο Γουόλτς.

Παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα

O πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, σε νέα παρέμβασή του μέσω άρθερου στο Medium σχετικά με την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, και την οργή που ξεχειλίζει στη χώρα, δήλωσε:

«Ας μην δικαιολογούμε τη βία ή να την ασκούμε. Εάν θέλουμε το ποινικό μας σύστημα και η αμερικάνικη κοινωνία να λειτουργούν με βάση ενός καλύτερου ηθικού κώδικα, τότε θα πρέπει να γίνουμε οι ίδιοι κοινωνοί αυτού του κώδικα»

Ο Ομπάμα αναγνώρισε ότι οι διαδηλώσεις είναι αποτέλεσμα ζητημάτων που δεν αντιμετώπισαν εδώ και καιρό οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, καταδικάζοντας, την ίδια στιγμή, τη βία και τις λεηλασίες. «Τα κύματα των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα αντιπροσωπεύουν μια γνήσια και νόμιμη οργή για την αποτυχία δεκαετιών να μεταρρυθμιστούν οι αστυνομικές πρακτικές και το ευρύτερο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ», τόνισε.

«Το τελικό συμπέρασμα είναι αυτό: εάν θέλουμε πραγματική αλλαγή, τότε η επιλογή δεν είναι μεταξύ διαδηλώσεων και πολιτικής. Χρειαζόμαστε και τα δύο. Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να αυξήσουμε τη γνώση επί του ζητήματος και πρέπει να οργανωθούμε και να ρίξουμε τις ψήφους μας για να βεβαιωθούμε πως θα εκλέξουμε υποψηφίους που θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις», έγραψε -μεταξύ άλλων- ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα είχε καταδικάσει τη δολοφονία λέγοντας πως «δεν θα έπρεπε να είναι φυσιολογικό στην Αμερική του 2020» να συμβαίνει κάτι τέτοιο, και ζήτησε να υπάρξει πολιτική λύση.

Έτσι ξεκίνησαν όλα: Τα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα που έβαλαν «φωτιά» στις ΗΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ