ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ιαπωνία: Δεκάδες πυροτεχνήματα «ξόρκισαν» την πανδημία

Κορωνοϊός – Ιαπωνία: Δεκάδες πυροτεχνήματα «ξόρκισαν» την πανδημία
AP Photo

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν για λίγο τον ουρανό σε ολόκληρη την Ιαπωνία, κατόπιν πρωτοβουλίας των κατασκευαστών του κλάδου, που επί τόσο καιρό παρέμειναν αδρανείς. Στόχος ήταν να ενισχύσουν το ηθικό του πληθυσμού και να τον προτρέψουν στην προσευχή για τον τερματισμό της πανδημίας.

Περισσότεροι από 160 κατασκευαστές εκτόξευσαν τα πολύχρωμα πυροτεχνήματά τους στις 20.00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος), σε διάφορα μέρη της χώρας, που είχαν τηρηθεί κρυφά μέχρι την τελευταία στιγμή, και για διάρκεια μόλις πέντε λεπτών, προκειμένου να αποφευχθούν πλήθη θεατών και συνωστισμός.

«Ιστορικά, τα πυροτεχνήματα χρησιμοποιήθηκαν στην Ιαπωνία εν είδει παράκλησης για την εξάλειψη των επιδημιών και για παρηγοριά στα πνεύματα των νεκρών», υπενθύμισε ο Κουέι Ογκάτσου, κατασκευαστής πυροτεχνημάτων από το Τόκιο.

Αυτός και η ομάδα του τήρησαν προηγουμένως τις δέουσες ιεροτελεστίες σε ένα σιντοϊστικό ιερό πλησίον του σημείου της παράστασής τους με τα πυροτεχνήματα, που υποτίθεται ότι μεταφέρει στις θεότητες την επιθυμία τους να δουν την πανδημία να εξαφανίζεται.

«Φυσικά και δεν περιμένω να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός με τα πυροτεχνήματά μας. Αλλά θέλαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το έργο και ελπίζουμε ότι θα προκύψει κάτι καλό», πρόσθεσε ο Ογκάτσου μετά την εκδήλωση.

Οι καιροί ήσαν δύσκολοι για εταιρείες στον τομέα των πυροτεχνημάτων, οι οποίες βρέθηκαν χωρίς παραγγελίες μετά την ακύρωση όλων των φεστιβάλ, στα οποία υπολόγιζαν αυτό το καλοκαίρι.

«Για τους κατασκευαστές πυροτεχνημάτων, το τέλος της πανδημίας είναι ακόμα πολύ μακριά», τόνισε με θλίψη ο Ογκάτσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ