ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ισπανία: Αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων

Κορωνοϊός – Ισπανία: Αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων
AP Photo

Ο απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έχοντας διαγνωστεί με κορωνοϊό στην Ισπανία έφτασε τους 27.113, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που έδωσε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.

Οι θάνατοι είναι πέντε περισσότεροι από τα στοιχεία που έδωσαν χθες Τετάρτη οι ισπανικές αρχές.

Το υπουργείο έχει σταματήσει να χορηγεί καθημερινό απολογισμό, αλλά έχει αναφέρει πως 56 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό μέσα στις τελευταίες επτά ημέρες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σήμερα κατά 195 από την προηγούμενη μέρα. Από την αρχή της επιδημίας ανέρχονται σε 240.660.

Η Ισπανία εφαρμόζει μια νέα μεθοδολογία καταγραφής θανάτων και κρουσμάτων, οδηγώντας σε διακυμάνσεις στα στατιστικά στοιχεία και σε συχνές αναθεωρήσεις δεδομένων που οι αξιωματούχοι προειδοποιούν είναι πιθανό να συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ανοίγει τα σύνορά της με Γαλλία και Πορτογαλία

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, Ρέγιες Μαρότο, ανακοίνωσε ότι αίρονται όλοι οι περιορισμοί στη διέλευση των συνόρων με την Γαλλία και την Πορτογαλία από τις 22 Ιουνίου.

Οι Αρχές έκλεισαν τα σύνορα για όλους, εκτός από τους Ισπανούς, τους εργαζόμενους από την άλλη πλευρά των συνόρων και τους οδηγούς φορτηγών στα μέσα Μαρτίου όταν η χώρα εισήλθε σε lockdown για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Μαρότο είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ισπανία πιθανόν θα άρει την καραντίνα για όσους εισέρχονται στη χώρα από τα χερσαία σύνορά της από την Γαλλία και έπειτα από την Πορτογαλία, αλλά πρόσθεσε ότι μένει να εγκριθεί το μέτρο.

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγούστο Σάντος Σίλβα, πάντως, δήλωσε «έκπληκτος» από τη μονομερή ανακοίνωση για το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων που ανακοίνωσε η Μαρότο.

Το ζήτημα του ανοίγματος των συνόρων είναι κομβικής σημασίας στην Ευρώπη καθώς οι χώρες που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία προσπαθούν να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους και επιτρέπουν σταδιακά την ελευθερία κινήσεων στην περιοχή χωρίς σύνορα της Σένγκεν.

Αρχικά η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει να καταργεί τους περιορισμούς στα σύνορα από την 1η Ιουλίου αλλά τις τελευταίες ημέρες ανακοίνωσε ότι κάποιοι περιορισμοί θα αρθούν νωρίτερα.

Η Μαρότο παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού σήμερα λέγοντας ότι οι Αρχές πειραματίζονται στον τομέα του τουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές στο δεύτερο μισό του Ιουνίου και ο tour operator TUI πρόκειται να μεταφέρει 6.000 γερμανούς τουρίστες για να επισκεφθούν το ισπανικό αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων Νήσων γύρω από το νησί της Μαγιόρκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ