ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Δεν «σβήνει» η παγκόσμια οργή

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Δεν «σβήνει» η παγκόσμια οργή
AP Photo/Mindaugas Kulbis

Διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο βγήκαν ξανά στους δρόμους την Παρασκευή, παρά τις προειδοποιήσεις για πιθανή νέα έξαρση του κορωνοϊού και τα μέτρα κοινωνικής αποσταστοποίησης, σε ένα κύμα οργής για τον ρατσισμό κατά των μειονοτήτων στις χώρες τους, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ

Σε Βρετανία, Αυστρία, Γερμανία, Γεωργία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Λιθουανία, Μεξικό, Καναδά, Αυστραλία, Νότιο Αφρική και Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους διαδηλωτές των ΗΠΑ, όπου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαδηλώσεις, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία Φλόιντ.

Η πιο μαζική συμμετοχή, όπως σημειώνει το Reuters, ήταν στη Γερμανία με περισσότερους από 10.000 πολίτες να κατακλύζουν τους δρόμους σε Φρανκφούρτη και Αμβούργο.

Στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση το βράδυ της Πέμπτης, με τη συμμετοχή περίπου 50.000 ανθρώπων -σύμφωνα με την αστυνομία- μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Η γαλλική αστυνομία απαγόρευσε μια διαδήλωση που έχει ανακοινωθεί για αύριο, Σάββατο, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι. Η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι αποφάσισε να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις λόγω των κινδύνων κοινωνικής αναταραχής και κινδύνων για την υγεία από τις μεγάλες συγκεντρώσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Φορώντας προστατευτικές μάσκες, εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία έξω από το συγκρότημα Trump Towers στην Κωνσταντινούπολη.

turkey george floyd


AP Photo/Emrah Gurel

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, οι οποίοι δεν μιλούν εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών, κατήγγειλαν την Παρασκευή τη συνεχιζόμενη «φυλετική τρομοκρατία» στις ΗΠΑ και την «βία που υποστηρίζεται από το κράτος».

Η ανακοίνωση των 10 Ειδικών Εισηγητών και άλλων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που μετέχουν σε διάφορες Ομάδες Εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε ως αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού. Στο κείμενο αυτό καταγγέλλεται «το πρόσφατο κύμα φόνων Αφροαμερικανών», ο «φυλετικός έλεγχος» στους δημόσιους χώρους και «το λιντσάρισμα της σύγχρονης εποχής».

«Η καταγωγή της αστυνομίας στις ΗΠΑ ανάγεται στις περιπόλους των σκλάβων που είχαν ως σκοπό να προστατεύουν τις περιουσίες των υποστηρικτών της δουλείας», γράφουν οι ειδικοί. «Στις ΗΠΑ, είναι προφανές ότι αυτή η κληρονομιά της φυλετικής τρομοκρατίας συνεχίζεται στη σύγχρονη αστυνομία», συνεχίζουν.

Οι εμπειρογνώμονες καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει «αποφασιστικά μέτρα» για να καταπολεμήσει τον συστημικό ρατσισμό και τις φυλετικές προκαταλήψεις στο δικαστικό σύστημα. Ζητούν επίσης από τις αμερικανικές αρχές να ξεκινήσουν ανεξάρτητες έρευνες και να φροντίσουν ώστε οι αστυνομικοί που κάνουν χρήση υπερβολικής βίας να καθίστανται υπόλογοι.

«Ακριβώς 99 χρόνια μετά τη σφαγή της Τούλσα» -μια ρατσιστική σφαγή στη συνοικία των μαύρων σε αυτή τη μικρή πόλη της Οκλαχόμας- «οι Αφροαμερικανοί συνεχίζουν να υφίστανται τη φυλετική τρομοκρατία, σε μια βία που στηρίζεται από το κράτος και οργανώνεται από ιδιώτες», υπογραμμίζουν εξάλλου οι εμπειρογνώμονες.

«Η εικόνα του Τζορτζ Φλόιντ να πεθαίνει από ασφυξία, με έναν λευκό αστυνομικό γονατισμένο στον λαιμό του, θυμίζει τον τρόμο που προκαλούσε η πρακτική του λιντσαρίσματος στις ΗΠΑ. Λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο της ατιμωρησίας σε περιπτώσεις φυλετικής βίας τέτοιου είδους, οι μαύροι έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται για τη ζωή τους».

«Καλέστε την Εθνοφρουρά» λέει ο Τραμπ στους κυβερνήτες

Στις ΗΠΑ η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, με τα επεισόδια αστυνομικής βίας κατά πολιτών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, να πληθαίνουν καθημερινά.

Σύμφωνα με το CNNi, ο αριθμός των μελών της Εθνοφρουράς που αντιμετωπίζουν τις διαμαρτυρίες και την πολιτική αναταραχή σε όλη τη χώρα έχει αυξηθεί σε 41.500 σε 33 πολιτείες των ΗΠΑ και την περιφέρεια της Κολούμπια. Την Πέμπτη, υπήρχαν 32.400 μέλη της Εθνοφρουράς σε 32 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια. Στην Ουάσινγκτον αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί 5.100 μέλη της Εθνοφρουράς, 1.200 από την Ουάσινγκτον και 3.900 από άλλες πολιτείες.

Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αναστολή με στέρηση αποδοχών, αφού έριξαν έναν άνδρα 75 ετών στο έδαφος κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας. Ο άτυχος ηλικιωμένος νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση, δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε σε ορισμένους κυβερνήτες να καλέσουν την Εθνοφρουρά ενώπιον των διαδηλώσεων.

«Προτείνω σε κάποιους από αυτούς τους κυβερνήτες που είναι πολύ υπερήφανοι… Μην είστε υπερήφανοι. Ολοκληρώστε τη δουλειά. Θα καταλήξετε να κάνετε πολύ μεγαλύτερο καλό στο τέλος, καλέστε την Εθνοφρουρά. Καλέστε εμένα», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Πρέπει να κυριαρχήσετε στους δρόμους. Δεν μπορείτε να επιτρέπετε αυτό που συμβαίνει, να συμβαίνει», συμπλήρωσε.

Μετά τη δολοφονία Φλόιντ, την κοινωνική οργή και τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν –σε ορισμένες πόλεις συνοδεύονταν από λεηλασίες και ταραχές– ο Τραμπ υιοθέτησε πολεμική στάση. Εμφανίστηκε ως ο «πρόεδρος του νόμου και της τάξης» και απείλησε να στείλει τον στρατό στους δρόμους. Λόγω αυτής της στάσης του επικρίθηκε σφοδρά από τον πρώην υπουργό Αμυνας Τζιμ Μάτις ενώ και ο νυν επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ, πήρε αποστάσεις από τον Λευκό Οίκο, εκτιμώντας ότι δεν θα πρέπει να αναπτυχθεί ο στρατός.

Αποσύρονται από την Ουάσινγκτον οι στρατιώτες, με απόφαση Έσπερ

Το Πεντάγωνο αποσύρει τους εναπομείναντες 900 στρατιώτες που είχαν σταλεί στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν ενδεχομένως στην αντιμετώπιση ταραχών και αναμένεται ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις βάσεις τους, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ πήρε αυτήν την απόφαση και ότι οι στρατιώτες θα επιστρέψουν στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας και το Φορτ Ντραμ της Νέας Υόρκης.

Οι στρατιώτες δεν αναπτύχθηκαν στην Ουάσινγκτον αλλά βρίσκονταν εκεί σε επιφυλακή, για την περίπτωση που χρειαζόταν να επέμβουν. Την Πέμπτη το Πεντάγωνο διέταξε περίπου 700 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας να επιστρέψουν στο Φορτ Μπραγκ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ελήφθη η απόφαση να σταλούν οι στρατιώτες στις βάσεις τους επειδή έχουν ήδη φτάσει στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα αρκετοί άνδρες της Εθνοφρουράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ