ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ: Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη
AP PHOTO

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ήρε την Κυριακή την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες που είχε επιβληθεί στην πόλη εδώ και μία εβδομάδα με αφορμή τις ταραχές στο περιθώριο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων.

«Χθες και την περασμένη νύχτα είδαμε την πόλη μας στα καλύτερά της», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί αίρεται, με άμεση ισχύ.

Από αύριο Δευτέρα η οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ θα μπει στη Φάση 1 της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων της που είχαν διακοπεί λόγω της πανδημίας. Θα επιτραπεί έτσι να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια και ο κλάδος των κατασκευών. Τα καταστήματα του λιανεμπορίου θα ανοίξουν, αλλά υπό όρους.

Στις 2 Ιουνίου ο Δημοκρατικός δήμαρχος είχε ανακοινώσει ότι παρατείνεται μέχρι και σήμερα, 7 του μηνός, η απαγόρευση κυκλοφορίας αφού πολλά καταστήματα ειδών πολυτελείας στο Μανχάταν λεηλατήθηκαν και βανδαλίστηκαν από διαδηλωτές.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν ειρηνικά. Το Σάββατο οι συγκεντρωμένοι αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλά η αστυνομία δεν επενέβη, σε αντίθεση με τις προηγούμενες νύχτες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω twitter την απόφασή του να αποσυρθούν οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς από την Ουάσινγκτον, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανάπτυξή τους στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Μόλις έδωσα εντολή στην Εθνοφρουρά μας για να ξεκινήσει την διαδικασία της απόσυρσης από την πόλη της Ουάσινγκτον τώρα που όλα είναι υπό πλήρη έλεγχο. Θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά μπορούν να επανέλθουν πολύ γρήγορα, αν αυτό χρειαστεί», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο Τραμπ ευχαρίστησε την Εθνοφρουρά, τις Μυστικές Υπηρεσίες και την αστυνομία για την «φανταστική δουλειά τος». «Πολλοί λιγότεροι διαδηλωτές εμφανίστηκαν χθες το βράδυ στην Ουάσινγκτον από το αναμενόμενο. Εθνοφρουρά, Μυστικές Υπηρεσίες και αστυνομία της Ουάσινγκτον έχουν κάνει φανταστική δουλειά. Σας ευχαριστώ!», έγραψε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ