ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος ΥΠΕΞ: Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων «είναι απαράδεκτη»

Γάλλος ΥΠΕΞ: Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων «είναι απαράδεκτη»
AP Photo/Khalid Mohammed

Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη, στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Télégramme.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη, ο Λεντριάν τόνισε πως είναι απαραίτητο οι πολίτες να επιτραπεί να διαδηλώνουν ελεύθερα.

«Οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια διαπράττεται εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών ή δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη, στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού», υπογράμμισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στην περιφερειακή εφημερίδα της Βρετάνης.

Ο Λεντριάν, που κατάγεται σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την πρόσβαση των Γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και αλιεύματα στις συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ζήτημα των αλιευμάτων είναι ανάμεσα στα πιο ακανθώδη στις αργόσυρτες διαπραγματεύσεις για να οριστούν η νέα σχέση ανάμεσα στα δύο μέρη μετά την τυπική αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ νωρίτερα φέτος.

«Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα: η πρόσβαση των αλιέων μας στα βρετανικά ύδατα με όρους που θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινοί στους υπάρχοντες», έκρινε ο Λεντριάν.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταστήσουμε σίγουρο πως το Λονδίνο θα τους εγγυηθεί με διαφάνεια, συνέχεια στα τεχνικά πρότυπα και την πρόσβαση που χρειάζονται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ