ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τη δεύτερη παρτίδα των S-400

Συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για τη δεύτερη παρτίδα των S-400

Σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν Τουρκία και Ρωσία αναφορικά με την παράδοση της δεύτερης συστοιχίας των S-400, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο

Η ανάπτυξη της πρώτης παρτίδας των αμυντικών συστημάτων S-400 καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και δεν ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2020, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο.

Η Τουρκία διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι τα συστήματα θα αναπτυχθούν και θα χρησιμοποιηθούν παρά τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις.

Την ανακοίνωση της συμφωνίας έκανε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας Ισμαήλ Ντεμίρ, λέγοντας ότι η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν επί της αρχής στην παράδοση της δεύτερης παρτίδας, η οποία –όπως και η πρώτη- θα χρησιμοποιηθεί για να επιτελέσει τον σκοπό της: την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στο παρελθόν επικρίνει την Τουρκία ότι σκοπεύει να αγοράσει τα συστήματα S-400 προκειμένου να τα αποθηκεύσει ή να τα ξαναπουλήσει.

Η Ουάσιγκτον έχει ενοχληθεί σφόδρα από την απόφαση του Ερντογάν να προχωρήσει στην αγορά του συστήματος S-400 και υποστηρίζει ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα νατοϊκά οπλικά συστήματα, ενώ θα μπορούσε να υπονομεύσει και τα αμερικανικά μαχητικά στελθ F-35. Το αμερικανικό Πεντάγωνο απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής και προμήθειας των F-35 εξαιτίας της συμφωνίας της με τη Ρωσία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ