ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Επιταχύνεται η άρση του lockdown στην Ιρλανδία – Ανοίγουν καταστήματα και γραφεία

Κορωνοϊός: Επιταχύνεται η άρση του lockdown στην Ιρλανδία – Ανοίγουν καταστήματα και γραφεία
AIDAN CRAWLEY | EPA

Τα καταστήματα και ορισμένα γραφεία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους σήμερα, Δευτέρα, στην Ιρλανδία, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει την άρση των μέτρων περιορισμού λόγω της προόδου που συντελέστηκε στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Οι μισθωτοί, το επάγγελμα και οι συνθήκες εργασίας των οποίων επιτρέπουν να τηρηθεί η φυσική αποστασιοποίηση, προτρέπονται στο εξής να επιστρέψουν στο γραφείο ενώ επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως έξι ατόμων.

Οι Ιρλανδοί μπορούν επίσης να κάνουν ψώνια σε όλα τα είδη καταστημάτων (εκτός από τα εμπορικά κέντρα) και να μετακινούνται εντός του τόπου κατοικίας τους ή έως και 20 χλμ. από αυτήν -- προηγουμένως επιτρεπόταν η μετακίνηση σε απόσταση μόνο πέντε χλμ. από τον τόπο κατοικίας.

Αυτή η νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού σημαδεύει ένα νέο μεγάλο στάδιο στο σχέδιο για την έξοδο από το lockdown που επιβλήθηκε στις 28 Μαρτίου προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού -- η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα στις 18 Μαΐου.

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για τη χώρα μας», δήλωσε στην ιρλανδική δημόσια τηλεόραση RTE ο υπουργός Υγείας, Σάιμον Χάρις. «Είναι μια ημέρα ελπίδας, είναι μια ημέρα που δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα φθάναμε».

Η COVID-19 προκάλεσε 1.679 θανάτους στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν από τις αρχές. Ένας νέος θάνατος καταγράφηκε χθες, Κυριακή, έναντι ενός μεγίστου 77 θανάτων που είχαν καταγραφεί μέσα σε 24 ώρες στα μέσα Απριλίου.

Μπροστά στην υποχώρηση της επιδημίας ο πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επιταχύνεται η διαδικασία άρσης του lockdown, με την άρση των τελευταίων υποχρεωτικών μέτρων τον Ιούλιο, η οποία προβλεπόταν αρχικά για τον Αύγουστο. Πρόσθεσε επίσης ότι θέλει να επιτρέψει σε ξενοδοχεία και παμπ που σερβίρουν τρόφιμα να ξανανοίξουν από τις 29 Ιουνίου.

Ωστόσο τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί κάλεσαν τους πολίτες «να παραμείνουν τοπικά» και ο υπουργός Υγείας συνέστησε στο κοινό να επισκέπτεται μόνο έναν μικρό αριθμό φίλων ή μελών της οικογένειας, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ