ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Η Ε.Ε. προτείνει άνοιγμα στα εξωτερικά της σύνορα από 1η Ιουλίου

Μπορέλ: Η Ε.Ε. προτείνει άνοιγμα στα εξωτερικά της σύνορα από 1η Ιουλίου
AP Photo / Petros Karadjias

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Βρυξέλλες θα προτείνουν στα κράτη - μέλη της Ευρώπης των 27 να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα σε ταξιδιώτες εκτός Ευρώπης από την 1η Ιουλίου.

Ο κ. Μπορέλ έσπευσε, ωστόσο, να επισημάνει ότι η απόφαση για την χαλάρωση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού εναπόκειται στα εθνικά κράτη.

«Οι Βρυξέλλες συστήνουν μια σταδιακή και μερική άρση της απαγόρευσης», πρόσθεσε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Ιουνίου θα επιτρέπονται τα ταξίδια από και προς τη χώρα μας από 29 χώρες του πλανήτη για τουρισμό.

Οι χώρες αυτές είναι οι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Ρουμανία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Κορέα, Τσεχία και Φινλανδία.

Η Αυστρία ανοίγει τα σύνορα με την Ιταλία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το AFP, η Αυστρία αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της με την Ιταλία στις 15 Ιουνίου.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η ιταλική δημόσια τηλεόραση (RAI). Κατά την ίδια πηγή, η κυβέρνηση της Βιέννης πρόκειται να συμβουλεύσει τους πολίτες της να μην επισκεφθούν στο άμεσο μέλλον την περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο.

Σημειώνεται πως η ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε είχε ζητήσει με έμφαση εδώ και αρκετές εβδομάδες από την Αυστρία να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση των πολιτών, χωρίς την επιβολή περιορισμών, από το συνοριακό πέρασμα του Μπρένερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ