ΚΟΣΜΟΣ

«Παρακαλούσε για τη ζωή του, αποκαλώντας τον Σόβιν κύριο»: Συγκλονίζει ο αδερφός του Φλόιντ

«Παρακαλούσε για τη ζωή του, αποκαλώντας τον Σόβιν κύριο»: Συγκλονίζει ο αδερφός του Φλόιντ
AP Photo

Μια συναισθηματική ομιλία ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου έδωσε ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, προτρέποντας τους βουλευτές να ακούσουν τις εκκλήσεις για αλλαγή από την οικογένεια του 46χρονου Αφροαμερικανού και τους διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα και να «βάλουν τέλος στον πόνο» των Αφροαμερικανών που προκαλεί η αστυνομική βία.

«Είμαι κουρασμένος από τον πόνο. Βρίσκομαι εδώ για να σας ζητήσω να βάλετε ένα τέλος στον πόνο, να βάλετε ένα τέλος στην εξάντλησή μας», είπε ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων ο Φίλονις Φλόιντ, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Συγκλονισμένος, ο ίδιος εξήγησε ότι «δεν μπορώ να περιγράψω τον πόνο που ένιωσα βλέποντας το βίντεο με τον μεγάλο μου αδελφό, τον οποίο θαύμαζα ολόκληρη τη ζωή μου, να πεθαίνει, παρακαλώντας για τη μητέρα του».

«Ήταν ο ευγενικός μας γίγαντας. Το θυμήθηκα αυτό όταν είδα το βίντεο της δολοφονίας του», είπε και συνέχισε: «Ο Τζορτζ δεν πλήγωσε κανέναν εκείνη την ημέρα. Δεν του άξιζε να πεθάνει για 20 δολάρια. Σας ρωτάω, τόσο αξίζει η ζωή ενός μαύρου ανθρώπου; Είκοσι δολάρια; Έχουμε 2020. Αρκετά πια, φτάνει».

Κηδεία Τζορτζ Φλόιντ: Συγκινεί η ανιψιά του - «Όσο αναπνέω, θα αποδοθεί δικαιοσύνη»

«Ο Τζορτζ καλούσε για βοήθεια και τον αγνόησαν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αποκαλούσε όλους τους αστυνομικούς ‘κύριους’. Ήταν ευγενικός. Δεν αντεπιτέθηκε. Άκουσε όλους τους αξιωματικούς. Τον άντρα που πήρε τη ζωή του, που τον έπνιξε για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, τον αποκαλούσε ακόμα ‘κύριο’ καθώς ικέτευε για τη ζωή του».

«Μιλώντας σας εδώ σήμερα, ίσως να μπορούσα να διασφαλίσω ότι εκείνος δεν πέθανε για το τίποτα, ότι δεν θα γίνει απλά ένα πρόσωπο σε ένα μπλουζάκι, ένα ακόμη όνομα σε έναν κατάλογο που δεν σταματά να μεγαλώνει», συνέχισε ο Φίλονις Φλόιντ, ενώπιον της επιτροπής, όπου κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί.

«Σας παρακαλώ, ακούστε την έκκλησή μου, ακούστε τις εκκλήσεις της οικογένειάς μου, τις εκκλήσεις που αντηχούν από τον δρόμο σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε αναφερόμενος στις ογκώδεις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θάνατο του αδελφού του, οι μαζικότερες μετά το κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων τη δεκαετία του 1960.

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Εγγύηση 1,25 εκατ. δολαρίων για τον αστυνομικό που τον σκότωσε

«Τιμήστε και υιοθετήστε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσετε ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου θα είναι η λύση κι όχι το πρόβλημα», τόνισε ο αδελφός του Τζορτζ Φλόιντ, την επομένη της κηδείας του στο Χιούστον του Τέξας.

«Διασφαλίστε ότι θα λογοδοτούν όταν παραβιάζουν τον νόμο, μάθετέ τους να συμπεριφέρονται στους ανθρώπους με κατανόηση και σεβασμό και μάθετέ τους ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται θανατηφόρα βία όταν μια ζωή κινδυνεύει», υπογράμμισε.

«Το όνομα του Τζορτζ σημαίνει κάτι. Έχετε την ευκαιρία εδώ να κάνετε και τα ονόματά σας να σημαίνουν κάτι επίσης. Εάν ο θάνατός του καταλήξει να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Και νομίζω ότι θα το κάνει. Τότε πέθανε όπως έζησε. Είναι πάνω σας να διασφαλίσετε ότι ο θάνατός του δεν είναι μάταιος», συμπλήρωσε.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταθέτει νόμους για την αστυνομική βία

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη, είναι ο τελευταίος μιας σειράς δολοφονιών Αφροαμερικανών από την αστυνομία, που προκάλεσαν την οργή με χιλιάδες διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους της Αμερικής και να ζητούν μεταρρυθμίσεις.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο 42χρονος αδελφός του δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ».

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ετοιμάζεται να καταθέσει προς έγκριση στο σώμα σειρά νόμων, που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν την αστυνομική βία και τη φυλετική αδικία, έως την 4η Ιουλίου.

«Το έθνος ζητά και του αξίζει ουσιαστική αλλαγή», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζέραλντ Νάντλερ, μόλις ξεκίνησε η συνεδρίαση.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι απλά ένας σκοπός, ένα όνομα που θα φωνάζουν στους δρόμους. Ήταν ένας άνθρωπος. Είχε οικογένεια. Ήταν γνωστός ως ο ευγενικός γίγαντας. Είχε μια πλούσια ζωή την οποία του πήραν πάρα πολύ νωρίς και θρηνούμε την απώλειά του», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ