ΚΟΣΜΟΣ

«Φύλακες, όχι πολεμιστές»: Αλλαγές στην αστυνομία της Ατλάντα μετά τη δεύτερη δολοφονία μαύρου

«Φύλακες, όχι πολεμιστές»: Αλλαγές στην αστυνομία της Ατλάντα μετά τη δεύτερη δολοφονία μαύρου
AP Photo/Brynn Anderson

Οργισμένη η δήμαρχος της Ατλάντα ανακοίνωσε τη Δευτέρα την άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αστυνομία της πόλης, όπου την Παρασκευή ένας μαύρος έπεσε νεκρός από τα πυρά λευκού αστυνομικού, ενισχύοντας την αγανάκτηση και την οδύνη σε μια χώρα που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο κατά τη βίαιη προσαγωγή του ενός άλλου μαύρου, του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

«Είμαι εξοργισμένη, είμαι θλιμμένη και είμαι αγανακτισμένη», δήλωσε η Κίσα Λανς Μπότομς αναφερόμενη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον «φόνο» του Ρεϊσάρντ Μπρουκς.

Αυτός ο 27χρονος Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από τα πυρά λευκού αστυνομικού την Παρασκευή την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει της σύλληψης επειδή ήταν μεθυσμένος.

«Δεν θα έπρεπε να έχει καταλήξει έτσι», τόνισε η Μπότομς εμφανώς συγκινημένη.

«Οι αστυνομικοί μας θα πρέπει να είναι φύλακες και όχι πολεμιστές», πρόσθεσε.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε αφορούν τεχνικές αποκλιμάκωσης της έντασης, την εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση βίας και την υποχρέωσή τους να συντάσσουν μια αναφορά εφόσον παρίστανται σε περιστατικά χρήσης υπερβολικής βίας από συναδέλφους τους.

Είναι «ένα πρώτο βήμα» πριν τη λήψη άλλων μέτρων, όμως «δεν έχουμε λεπτό για χάσιμο», υπογράμμισε η Μπότομς, και η ίδια Αφροαμερικανίδα η οποία παρουσιάζεται και ως πιθανή υποψήφια αντιπρόεδρος στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν.

«Με αναστάτωσε πολύ»

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση, ο Μπρουκς είχε αποκοιμηθεί μεθυσμένος στο αυτοκίνητό του στην ουρά όπου περίμεναν οι πελάτες μέσα στα αυτοκίνητά τους για να δώσουν και να πάρουν τις παραγγελίες τους σε ένα εστιατόριο Wendy’s. Οι υπάλληλοι κάλεσαν την αστυνομία.

Τα βίντεο που τράβηξε η κάμερα που έφερε ένας από τους αστυνομικούς και το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης έδειξαν ότι ο Μπρουκς αρχικά συνεργάστηκε με την αστυνομία και δέχθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ, ενώ είπε στους αστυνομικούς ότι η κόρη του έχει γενέθλια την επομένη.

Όμως όταν ο ένας αστυνομικός κινήθηκε για να του βάλει χειροπέδες ο Μπρουκς ήρθε στα χέρια μαζί του: ο 27χρονος άρπαξε το τέιζερ από έναν από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της αστυνομίας, ο 27χρονος προέταξε το τέιζερ εναντίον του ενός αστυνομικού και «αυτός τον πυροβόλησε». Η νεκροψία έδειξε ότι ο Μπρουκς πέθανε αφού δέχθηκε δύο σφαίρες στην πλάτη.

«Με αναστάτωσε πολύ», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter τη Δευτέρα, στην πρώτη του αντίδραση για το περιστατικό αυτό.

«Να πάνε φυλακή»

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε, ο Γκάρετ Ρόλφι, αποπέμφθηκε από την αστυνομία και ο εισαγγελέας της Ατλάντα ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να του απαγγείλει κατηγορίες στα μέσα της εβδομάδας. Ο συνάδελφός του που ήταν παρών στο συμβάν τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

«Θέλω να πάνε φυλακή», δήλωσε η χήρα του θύματος, η Τομίκα Μίλερ, μιλώντας στο CBS.

«Αν ήταν ο άνδρας μου που τους είχε σκοτώσει, θα τον είχαν καταδικάσει σε ισόβια», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Μίλερ ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραμείνουν «ειρηνικοί».

«Θέλουμε το όνομά του να συνδεθεί με κάτι θετικό», εξήγησε με δάκρυα στα μάτια.

Στο πλευρό της πολλά μέλη της οικογένειας του Μπρουκς που επίσης ζήτησαν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία. «Ζητάμε δικαιοσύνη αλλά και αλλαγές», δήλωσε η Τσάσιντι Έβανς ανιψιά του Μπρουκς.

AP 20167698017154


Πηγή: AP Photo/Ron Harris

Ήδη πολλές πόλεις έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, απαγορεύοντας αμφιλεγόμενες πρακτικές, όπως το κεφαλοκλείδωμα. Η Μινεάπολη όπου σκοτώθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ, πήγε ένα βήμα πιο πέρα ανακοινώνοντας τη διάλυση της αστυνομίας και την επανασυστασή της.

Η Δημοκρατική δήμαρχος του Σικάγο Λόρι Λάιτφουτ, μια Αφροαμερικανίδα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας η οποία θα εξετάσει τους κανόνες εμπλοκής της τοπικής αστυνομίας, ενώ στην Καλιφόρνια πολλά συνδικάτα αστυνομικών δεσμεύθηκαν να αποτάξουν τους ρατσιστές αστυνομικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ