ΚΟΣΜΟΣ

Δεν μπορεί να περπατήσει ο 75χρονος από το Μπάφαλο - Έχει κάταγμα στο κρανίο

Δεν μπορεί να περπατήσει ο 75χρονος από το Μπάφαλο - Έχει κάταγμα στο κρανίο
Screen grab

Ο Μαρτίν Γκουτζίνο, ο 75χρονος διαδηλωτής που έσπρωξαν αστυνομικοί στο Μπάφαλο της Νέα Υόρκης έχει κάταγμα στο κρανίο και δεν μπορεί να περπατήσει, όπως έκανε γνωστό η συνήγορός του μέσω του CNNi.

«Το μόνο που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή την ώρα, είναι πως έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Δεν έχει καταφέρει να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατήσει μέχρι σήμερα, ενώ είχαμε μια σύντομη συνομιλία. Αισθάνεται ευγνωμοσύνη για το ενδιαφέρον που έχει συγκεντρώσει, όμως θεωρεί πως ο κόσμος πρέπει να ανησυχήσει για άλλα πράγματα», ανέφερε.

Σύμφωνα με την δικηγόρο του, ο Γκουτζίνο προσπαθεί να αναρρώσει και περνά το μήνυμα ότι ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί σε πιο σοβαρά ζητήματα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι είναι μέλος των ANTIFA

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε υπαινιχτεί ότι το περιστατικό με τον ηλικιωμένο διαδηλωτή που τραυματίστηκε αφού σπρώχθηκε από αστυνομικούς στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης μπορεί να είναι στημένο.

Το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε το κύμα αγανάκτησης στις ΗΠΑ. Σε αυτό διακρίνεται ο 75χρονος διαδηλωτής Μάρτιν Γκουτζίνο να πλησιάζει μόνος του μια αστυνομική διμοιρία, να σπρώχνεται από δύο αστυνομικούς και να πέφτει βίαια στο έδαφος.

Μια πρώτη επίσημη αναφορά έκανε λόγο ότι ο διαδηλωτής, ο οποίος αιμορραγούσε έντονα και φάνηκε να είχε χάσει τις αισθήσεις του, «σκόνταψε και έπεσε». Μετά την κατακραυγή, οι δύο εμπλεκόμενοι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και απαγγέλθηκαν εις βάρος τους κατηγορίες για βιαιοπραγία σε βαθμό κακουργήματος.

«Ο διαδηλωτής του Μπάφαλο που σπρώχθηκε από την αστυνομία μπορεί να είναι ένας προβοκάτορας των Antifa», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στο κίνημα που κατηγορεί ότι πυροδότησε βία στις ΗΠΑ μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στη συνέχεια αναφέρθηκε, με μάλλον μπερδεμένο τρόπο, σε ένα δημοσίευμα του τηλεοπτικού δικτύου One America News Network (OANN) σύμφωνα με το οποίο ο Μάρτιν Γκουτζίνο επιδίωκε να υποκλέψει τις ενδοεπικοινωνίες της αστυνομίας.

«Θα μπορούσε να είναι κάτι στημένο;» διερωτήθηκε στο τέλος της ανάρτησής του ο Τραμπ.

Το ακραίο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο OANN αναμεταδίδει τακτικά θεωρίες συνωμοσίας.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση ότι οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, και τα 57 μέλη μιας αστυνομικής μονάδας στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης παραιτήθηκαν από την μονάδα τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Χρόνια ακτιβιστής το θύμα

Σύμφωνα με έναν διοργανωτή της κοινότητας που γνωρίζει τον Γκουτζίνο εδώ και μια δεκαετία, ο 75χρονος έχει πλούσια ακτιβιστική δράση την τελευταία δεκαετία και διαμαρτύρεται τακτικά έξω από το Erie County Holding Center, μια φυλακή του Μπάφαλο η οποία υπόκειται σε έλεγχο για σειρά θανάτων κρατουμένων.

«Κάνω αυτή τη δουλειά για περίπου 10 χρόνια και δεν θυμάμαι μια διαμαρτυρία που δεν συμμετείχε ο Μάρτιν», δήλωσε ο Τζον Ουάσινγκτον, διοργανωτής στο People's Action στο Μπάφαλο. «Όποια κι αν ήταν τα ζητήματα δικαιοσύνης, ήταν πάντα εκεί».

Ο Ουάσινγκτον είπε ότι ο Γκουτζίνο πήγε στη διαδήλωση για να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία, αλλά «ξεκάθαρα» δεν έθετε κανέναν κίνδυνο για τους αστυνομικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ