ΚΟΣΜΟΣ

Ρεϊσάρντ Μπρουκς: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους αστυνομικούς για τη δολοφονία του

Ρεϊσάρντ Μπρουκς: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους αστυνομικούς για τη δολοφονία του
CNNi

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους αστυνομικούς από την Ατλάντα των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Ρεϊσάρντ Μπρουκς.

Η δολοφονία έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα έξω από το εστιατόριο Γουέντις και οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν πως ο 27χρονος προέβαλε αντίσταση και τους απείλησε με τέιζερ.

Ο ένας αστυνομικός, που πυροβόλησε και σκότωσε τον νεαρό, είναι αντιμέτωπος με 11 κατηγορίες μεταξύ των οποίων αυτή της ανθρωποκτονίας, ενώ ο έτερος με τρεις, μεταξύ άλλων, βιαιοπραγία.

Η απόφαση ελήφθη πέντε μέρες μετά τη δολοφονία, που έγινε κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να συλλάβουν τον 27χρονο.

Ο Γκάρετ Ρoφλ, ο οποίος πυροβόλησε, εκδιώχθηκε από την υπηρεσία του, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος, Ντέβιν Μπρόσναν, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και για τους δύο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNNi, ενώ καλούνται να παραδοθούν μέχρι την Πέμπτη.

Η δολοφονία

Η αστυνομία ανέφερε πως ο 27χρονος πρόβαλε αντίσταση στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον συλλάβουν διότι το αλκοτέστ στο οποίο τον υπέβαλαν έδειξε ότι δεν ήταν νηφάλιος.

Ο Βικ Ρέινολντς, ο διευθυντής του GBI, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι βίντεο από κάμερες έξω από το εστιατόριο Γουέντις μοιάζει να δείχνει πως ο Μπρουκς απέσπασε τέιζερ, συσκευή που προκαλεί ηλεκτροσόκ, που είχε πάνω του ο ένας από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να διαφύγει.

«Σε αυτό το σημείο, ο αστυνομικός (...) βγάζει το όπλο του από τη θήκη του, πυροβολεί, πετυχαίνει τον Μπρουκς στον χώρο στάθμευσης κι εκείνος πέφτει», περιέγραψε ο Ρέινολντς.

Στο βίντεο που τράβηξε ο αυτόπτης μάρτυρας ο Μπρουκς εικονίζεται αρχικά στο έδαφος, έξω από το αυτοκίνητό του, να παλεύει με δύο αστυνομικούς.

Αποσπά το τέιζερ από τον έναν αστυνομικό, που το χρησιμοποιούσε στο πόδι του. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ελευθερώνεται κι αρχίζει να τρέχει. Ο ένας αστυνομικός τον καταδιώκει, χρησιμοποιώντας τέιζερ. Οι δύο άνδρες βγαίνουν από το πλάνο. Ακούγονται κατόπιν πυροβολισμοί και η φωνή κάποιου που φωνάζει «τον πέτυχα!». Το βίντεο εικονίζει κατόπιν τον Μπρουκς, πεσμένο στο έδαφος.

«Να πάνε φυλακή»

«Θέλω να πάνε φυλακή», δήλωσε η χήρα του θύματος, η Τομίκα Μίλερ, μιλώντας στο CBS. «Αν ήταν ο άνδρας μου που τους είχε σκοτώσει, θα τον είχαν καταδικάσει σε ισόβια», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Μίλερ ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραμείνουν «ειρηνικοί».

«Θέλουμε το όνομά του να συνδεθεί με κάτι θετικό», εξήγησε με δάκρυα στα μάτια.

Στο πλευρό της πολλά μέλη της οικογένειας του Μπρουκς που επίσης ζήτησαν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία. «Ζητάμε δικαιοσύνη αλλά και αλλαγές», δήλωσε η Τσάσιντι Έβανς ανιψιά του Μπρουκς.

AP 20167698017154


Πηγή: AP Photo/Ron Harris

ΔΗΜΟΦΙΛΗ