ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Σερβία: Φαβορί ο Βούσιτς και... ο κορωνοϊός

Εκλογές στη Σερβία: Φαβορί ο Βούσιτς και... ο κορωνοϊός
AP Photo/Marko Drobnjakovic

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Σέρβοι για τις βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες που διεξάγονται στην Ευρώπη μετά την πανδημία του κορωνοϊού, με το κυβερνών συντηρητικό κόμμα να φαίνεται να κερδίζει με διαφορά.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί σε ολόκληρη τη χώρα όπου 8.253 εκλογικά κέντρα θα δέχονται ψηφοφόρους μέχρι τις 8:00 η ώρα το βράδυ. Στο Κόσοβο επίσης άρχισαν να λειτουργούν 80 εκλογικά κέντρα στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Τα εκλογικά κέντρα είναι εφοδιασμένα με μάσκες και αντισηπτικά για τους σχεδόν 6,6 εκατομμύρια ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους όμως αναμένεται να μην προσφύγουν στις κάλπες κυρίως για τον φόβο να μολυνθούν από την Covid-19.

Εξάλλου κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει από τους υποστηρικτές τους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, εκτιμώντας ότι η ψηφοφορία δεν θα είναι ούτε δίκαιη ούτε ελεύθερη εξαιτίας του ελέγχου που ασκεί ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς στα μέσα ενημέρωσης.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, φαβορί για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές θεωρείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το κόμμα αυτό αναμένεται να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των ψήφων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη δεύτερη θέση με 12,5% φέρεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς που συγκυβερνάει από το 2012 με το Σερβικό Προοδευτικό του Βούτσιτς. Το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή αναμένεται να ξεπεράσουν άλλα τέσσερα κόμματα, μεταξύ αυτών και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του καταδικασθέντος για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι.

Η Σερβία, με πληθυσμό 7,2 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 12.803 κρούσματα της covid-19 και 260 θανάτους. Ήταν μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που άνοιξαν τα σύνορά τους στις 22 Μαΐου, ενώ πλέον έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί.

Ωστόσο οι ανησυχίες για την υγεία τους αναμένεται να κρατήσουν κάποιους ψηφοφόρους στο σπίτι, κυρίως όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Με το βλέμμα στο Κόσοβο

Οι σημερινές εκλογές αν και δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς το αποτέλεσμα, θεωρούνται σημαντικές διότι όπως εκτιμάται θα επηρεάσουν τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του Κοσόβου. Ο Βούτσιτς, εφόσον το κόμμα του αποκτήσει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει την πολιτική εγκυρότητα να διαπραγματευτεί ακόμη και για λιγότερο ευχάριστες λύσεις στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου.

Κατά γενική εκτίμηση στόχος του Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι να λάβει το κόμμα του, μαζί με τους μέχρι σήμερα πολιτικούς εταίρους στην κυβέρνηση, πλειοψηφία δύο τρίτων για να μπορέσει να προωθήσει την αλλαγή του Συντάγματος που θα είναι απαραίτητη εάν επιτευχθεί συμφωνία για το Κόσοβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ