ΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση αμερικανικού πολεμικού πλοίου σε αμφισβητούμενα από τη Βενεζουέλα ύδατα

Επιχείρηση αμερικανικού πολεμικού πλοίου σε αμφισβητούμενα από τη Βενεζουέλα ύδατα
US Navy

Το Αμερικανικό πολεμικό έπλευσε εσκεμμένα χθες Τρίτη σε περιοχή της Καραϊβικής Θάλασσας την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως η Βενεζουέλα διεκδικεί καταχρηστικά, ανακοίνωσε το μεικτό στρατηγείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Southern Command, USSOUTHCOM).

Το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Nitze του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «διεξήγαγε επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, αμφισβητώντας την καταχρηστική διεκδίκηση θαλάσσιας περιοχής από πλευράς της Βενεζουέλας», αναφέρει δελτίο Τύπου της SOUTHCOM.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, η επιχείρηση διεξήχθη σε διεθνή ύδατα, πέραν της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων της Βενεζουέλας, την κυριαρχία επί των οποίων διεκδικεί η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Το αντιτορπιλικό έπλευσε στα ύδατα αυτά, των οποίων «το έκνομο καθεστώς του Μαδούρο διαβεβαιώνει ψευδώς ότι έχει τον έλεγχο», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Εκπρόσωπος της SOUTHCOM δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρόμοια επιχείρηση είχε γίνει τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί παράνομη την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και καλεί ανοιχτά εδώ και καιρό στην ανατροπή της. Η Ουάσινγκτον, όπως και άλλες περίπου πενήντα πρωτεύουσες, αναγνωρίζει ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας της Λατινικής Αμερικής τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Μία συνάντηση... γρίφος

Η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω συγκεχυμένων δηλώσεων, τις τελευταίες ημέρες, από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την επιθυμία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω twitter απέρριψε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης λέγοντας ότι θα συναντούσε τον Μαδούρο μόνο για να συζητήσει μαζί του την «ειρηνική έξοδό του από την εξουσία».

Με το παραπάνω tweet ο Ντόναλντ Τραμπ απαρνούνταν ουσιαστικά δηλώσεις που είχε κάνει σε προηγούμενη συνέντευξη, στην οποία άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης. Στην ίδια συνέντευξη έκανε λόγο για δεύτερες σκέψεις του σχετικά με την απόφαση της διοίκησής του να αναγνωρίσει τον ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας. Σχολιάζοντας την πιθανότητα μιας συνάντησης με τον Μαδούρο είχε πει ότι «χάνεις πάρα πολύ λίγα με τις συναντήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ