ΚΟΣΜΟΣ

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην πόλη Χομς της Συρίας

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην πόλη Χομς της Συρίας
REUTERS / SANA

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, από διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) που έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό, πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ενός σχολείο στη συνοικία Άκραμα στη Χομς τον Οκτώβριο του 2014, όπου σκοτώθηκαν 55 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 49 παιδιά.

Η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που εμφανίζουν ένα πυκνό σύννεφο σκόνης από το σημείο της επίθεσης, που έγινε στο προάστιο Αλ Ζάχρα, και στήλες μαύρου καπνού από τις φλόγες που ξεπήδησαν μετά τις εκρήξεις.

Στις ίδιες εικόνες, πυροσβέστες έτρεχαν μέσα σε ερείπια, ενώ άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες πάσχιζαν να ανοίξουν ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο και να απεγκλωβίσουν ένα άτομο. Όχι μακρύτερα, ένα απανθρακωμένο πτώμα μεταφερόταν πάνω σε φορείο από το συνεργείο Πρώτων Βοηθειών.

Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν πολίτες, σύμφωνα με τον απολογισμό που μετέδωσε το Συριακό Πρακτορείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αντλεί τις πληροφορίες του από ένα εκτεταμένο δίκτυο γιατρών και μαχητών σε όλη τη χώρα.

Από την έκρηξη, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ προθήκες κτηρίων, σταθμευμένα αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά καταστράφηκαν.

Η πόλη Χομς κατ’ ουσίαν ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και συχνά γίνεται στόχος βομβιστικών επιθέσεων. Τον περασμένο μήνα σε παρόμοια επίθεση, την ευθύνη της οποίας είχαν αναλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους, είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ