ΚΟΣΜΟΣ

Αποζημίωση 19 εκατομμυρίων δολαρίων για τα θύματα του Γουάινστιν

Αποζημίωση 19 εκατομμυρίων δολαρίων για τα θύματα του Γουάινστιν
AP Photo/John Minchillo

Αποζημίωση-μαμούθ καλείται να πληρώσει ο Χάρβεϊ Γουάινστιν στις γυναίκες που έπεσαν θύμα παρενόχλησης ή και σεξουαλικής κακοποίησης από τον άλλοτε πανίσχυρο παραγωγό του Χόλιγουντ

Η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε συμφωνία για αποζημίωση σχεδόν 19 εκατ. δολαρίων την οποία καλείται να καταβάλει ο καταδικασμένος σε 23 χρόνια φυλάκιση πρώην μεγιστάνας της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

«Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν και η Weinstein Company απογοήτευσαν τις γυναίκες υπαλλήλους τους. Μετά από όλη την κακοποίηση, τις απειλές και τις διακρίσεις, αποδόθηκε επιτέλους κάποια δικαιοσύνη στα θύματα», σχολίασε η γενική εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς σε επίσημη ανακοίνωση.

Η αποζημίωση ύψους 18.875.000 δολαρίων θα διαμοιραστεί σε «γυναίκες που βίωσαν εχθρικό εργασιακό περιβάλλον, σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις με βάση το φύλο τους ενώ δούλευαν στην εταιρία του Γουάινστιν, καθώς επίσης και σεξουαλική παρενόχληση από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν», διευκρίνισε η εισαγγελία.

Τα θύματα απαλλάσσονται επίσης από τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας και τήρησης απορρήτου που είχαν συνάψει με την εταιρεία του πρώην παραγωγού ταινιών ή άλλους πρώην εκπροσώπους του σχετικά με σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τον Γουάινστιν.

weinstein


Πηγή: Elizabeth Williams via AP

Πλέον θα έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν ελεύθερα για τις ιστορίες τους χωρίς να φοβούνται αντίποινα, τόνισε η εισαγγελία.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία θα πρέπει να λάβει έγκριση από το πρωτοδικείο αλλά και το πτωχευτικό δικαστήριο, που προεδρεύει της υπόθεσης χρεοκοπίας της Weinstein Company.

Ο Γουάινστιν εκτίει ποινή φυλάκισης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης μετά την καταδίκη του για σεξουαλικά εγκλήματα πρώτου βαθμού και βιασμούς τρίτου βαθμού. Επιπλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετές κατηγορίες σεξουαλικού περιεχομένου στο Λος Άντζελες.

Ο ίδιος εξακολουθεί να αρνείται όλες τις κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ