ΚΟΣΜΟΣ

Κασμίρ: Για τρίτη μέρα συγκρούσεις στρατού - αυτονομιστών

Κασμίρ: Για τρίτη μέρα συγκρούσεις στρατού - αυτονομιστών
REUTERS/Danish Ismail

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Ινδίας με ένοπλους μαχητές που έχουν εισβάλει σε σχολή στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.

Έπειτα από ολονύχτιες μάχες, ειδικό σώμα του στρατού μαζί με τις αστυνομικές αρχές εξαπέλυσαν νέα επίθεση για να εκκαθαρίσουν το πενταόροφο κτίριο στο οποίο έχουν καταφύγει οι μαχητές.

Σύμφωνα με πηγές των αρχών ασφαλείας της Ινδίας, τρεις ή τέσσερις μαχητές οπλισμένοι με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα βρίσκονται μέσα στο κτίριο. Η αστυνομία είπε ότι ένας μαχητικής σκοτώθηκε την Κυριακή.

Μουσουλμάνοι αυτονομιστές συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ινδικό τμήμα του Κασμίρ από το 1989. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι εκπαιδεύει και εξοπλίζει τους αντάρτες στο τμήμα που ελέγχει και στη συνέχεια τους στέλνει στην ινδική πλευρά, ένας ισχυρισμός που το Πακιστάν αρνείται.

Η επίθεση ξεκίνησε το Σάββατο, όταν μαχητές πυροβόλησαν προς ένα λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς πριν εισβάλουν στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Περισσότερα από 100 άτομα ήταν μέσα στο κτίριο εκείνη την ώρα.

Τρεις Ινδοί καταδρομείς του στρατού, δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυροβολισμών.

Η τελευταία επίθεση μοιάζει με άλλες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ινδία, όπου βαριά οπλισμένοι, καλά εκπαιδευμένοι άνδρες καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια και τα χρησιμοποιούν ως ορμητήρια για επιθέσεις στις δυνάμεις ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ