ΚΟΣΜΟΣ

Μάας προς Τσαβούσογλου: Παραμένει σε ισχύ η ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία

Μάας προς Τσαβούσογλου: Παραμένει σε ισχύ η ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία
AP Photo/Michael Sohn, pool

Κάθε δύο εβδομάδες το Βερολίνο θα αναθεωρεί την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

H ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Τουρκία παραμένει σε ισχύ και οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ο κ. Μάας, ενώ έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο», αναφερόμενος στις διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι στην Τουρκία δεν γίνεται υποχρεωτική χρήση υδροξυχλωροκίνης στους ασθενείς με κορωνοϊό.

«Μας ενδιαφέρει οι τουρίστες να επιστρέψουν χωρίς τον κορωνοϊό και γι' αυτό μας είναι σημαντικό οι χώρες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα και να δημοσιοποιούν με διαφάνεια τα στοιχεία, αλλά και το τι συμβαίνει σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος», εξήγησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του επέμεινε ότι «η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα» και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των τουριστών από τον κορωνοϊό» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διορθώσει το λάθος της».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός τομέας για την τουρκική οικονομία, αλλά «το πιο σημαντικό είναι η υγεία των ανθρώπων» και διαβεβαίωσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Μάλιστα ζήτησε αναθεώρηση της ταξιδιωτικής οδηγίας με βάση επιστημονικά στοιχεία, - με το βλέμμα και στους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες - και υποστήριξε ότι άλλες χώρες, «που δεν είχαν τόση διαφάνεια» σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τον κορωνοϊό, έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα της Ε.Ε. με τις ασφαλείς χώρες.

«Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο (…) Η απογοήτευσή μας έχει περισσότερο να κάνει με το τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Η ΕΕ προσπαθεί να συντονίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ζήτημα των ταξιδιωτών από τρίτες χώρες που θα μπαίνουν στην ΕΕ, λόγω του ότι τα σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν έχουν ξανανοίξει με άρση των περιορισμών. Η ΕΕ έχει κλείσει τα εξωτερικά της σύνορα για τα «μη απαραίτητα ταξίδια» από τα μέσα Μαρτίου.

Τα κράτη της ΕΕ στη ζώνη Σένγκεν με τα 26 μέλη επιτρέπουν κανονικά τη διέλευση στα σύνορα χωρίς διαβατήρια για πολίτες της ΕΕ, αλλά οι Αρχές κάθε χώρα έχουν θέσει εκ νέου περιορισμούς σε αυτήν την κρίση του κορωνοϊού.

Οι χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» είναι:

  1. Αλγερία,
  2. Αυστραλία,
  3. Καναδάς,
  4. Γεωργία,
  5. Ιαπωνία,
  6. Μαυροβούνιο,
  7. Μαρόκο,
  8. Νέα Ζηλανδία,
  9. Νότια Κορέα,
  10. Ουρουγουάη,
  11. Ρουάντα,
  12. Σερβία,
  13. Τυνησία
  14. Ταϊλάνδη

Στις χώρες αυτές προστίθεται και η Κίνα, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτή θα ανοίξει τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ