ΚΟΣΜΟΣ

Ο συμβιβασμός που θα προτείνει ο Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Έτοιμη για συμφωνία η Μέρκελ

Ο συμβιβασμός που θα προτείνει ο Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Έτοιμη για συμφωνία η Μέρκελ
Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βαθιά διχασμένες αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 750 δισ. ευρώ, και οι προοπτικές μίας συμφωνίας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Ιουλίου είναι αβέβαιες, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα παρουσιάσει μία συμβιβαστική πρόταση την επόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει στις συνόδους κορυφής της ΕΕ, θα προτείνει να διατηρηθεί το ύψος του πακέτου που πρότεινε η Κομισιόν, αλλά ο αξιωματούχος δεν απάντησε αν θα αλλάξει η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων - 500 δισ. ευρώ έναντι 250 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Ο Μισέλ θα προτείνει στην ομάδα των πλουσιότερων χωρών της ΕΕ, με επικεφαλής την Ολλανδία - που θέλουν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις επιχορηγήσεις - επιστροφές που θα μειώσουν τα ποσά που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει την έγκρισή τους για τη συμφωνία.

Ο Μισέλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα όπως το 70% του πακέτου κατανεμηθεί σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν και το υπόλοιπο 30% να χορηγηθεί από το 2023, ανάλογα με το βάθος της ύφεσης κάθε χώρας τα επόμενα δύο χρόνια. Συνολικά, ο Μισέλ θα προτείνει όπως οι χώρες έχουν συνολικά τρία χρόνια για να δεσμεύσουν πόρους για τα σχέδιά τους και άλλα τρία χρόνια για να τους δαπανήσουν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Οι όροι που θα συνδέονται με την εκταμίευση των πόρων θα ενισχυθούν, επίσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην κλιματική και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ, είπε ο αξιωματούχος. Θα υπάρχουν, επίσης, ασφαλιστικές δικλείδες κατά της διολίσθησης από τους δημοκρατικούς κανόνες σε κράτη - μέλη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κάνοντας μία ακόμη παραχώρηση στον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, ο Μισέλ θα προτείνει περικοπές στον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από 1 τρισ. ευρώ για επτά έτη.

H πρόταση αυτή είναι πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που ωφελούνται περισσότερο από τις αγροτικές επιδοτήσεις του προϋπολογισμού.

Έτοιμη για συμφωνία η Μέρκελ

Συμφωνία για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ενδεχομένως ήδη στις 17 Ιουλίου και σε κάθε περίπτωση εντός του καλοκαιριού, προανήγγειλε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα απόψε από κοινού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Γερμανία.

«Πηγαίνω στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου με την πρόθεση να πετύχω συμφωνία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και διευκρίνισε ότι ακόμη και εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, θα πρέπει ούτως ή άλλως να υπάρξει συμφωνία εντός του καλοκαιριού. «Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο αξιωματούχοι ανέδειξαν κατά την συνέντευξη Τύπου την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού για την Ευρώπη. «Η κρίση του κορωνοϊού ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ε.Ε. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν κατέστη σαφές και κατά την διάρκεια των σημερινών συνομιλιών», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ η κυρία φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει, καθώς «κάθε μέρα χαμένη οδηγεί σε χαμένες θέσεις εργασίας και σε περαιτέρω εξασθένιση της οικονομίας». Η Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε πάντως την απόλυτη εμπιστοσύνη της στις ικανότητες της γερμανικής πλευράς. «Η εμπειρία σου, Άνγκελα και η εμπειρία της ομάδας σου είναι σημαντική», είπε απευθυνόμενη στην Καγκελάριο και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε - και πρέπει να συνεχίσουμε - στον δρόμο του εκσυγχρονισμού», αναφερόμενη στους τομείς της προστασίας του κλίματος, της ψηφιακής μετάβασης και της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης.

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της επανέλαβε ότι η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι «τεράστια» και να έχει πραγματικό αποτέλεσμα. Διεξάγονται, είπε, εντατικές συνομιλίες και όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι δυσκολίες. «Θα εργαστούμε σκληρά και θα δείξουμε αποφασιστικότητα», δήλωσε. Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να φοβούνται μια ενδεχόμενη υπερβολική γερμανική παρέμβαση, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι Γερμανίδα, η κυρία Μέρκελ τόνισε χαρακτηριστικά:

«Δύο προσηλωμένες ευρωπαίες συνεργάζονται» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός. «Στην Γερμανία δεν υπήρξε γυναίκα Καγκελάριος πριν από μένα και στην Ευρώπη δεν υπήρξε γυναίκα Πρόεδρος της Επιτροπής. Είμαστε σίγουρες ότι (η συνεργασία) θα είναι επιτυχής, σωστά Ούρσουλα;», είπε χαμογελώντας η Καγκελάριος, για να απαντήσει η κυρία φον ντερ Λάιεν: «Γνωριζόμαστε, εμπιστευόμαστε βαθιά η μία την άλλη. Μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς όταν συζητούμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορούμε να έχουμε συζητήσεις σε βάθος και να βγάλουμε πολλή δουλειά. Και οι δυο είμαστε πιστές Ευρωπαίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ