ΚΟΣΜΟΣ

Σαράντα ΜΚΟ στο πλευρό του Ασάνζ: Ζητούν την αποφυλάκισή του

Σαράντα ΜΚΟ στο πλευρό του Ασάνζ: Ζητούν την αποφυλάκισή του
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Περίπου 40 μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κρατείται στη Βρετανία και έχει ζητηθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ για να δικαστεί για κατασκοπεία.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, που σήμερα κλείνει τα 49 του χρόνια, διώκεται στις ΗΠΑ επειδή από το 2010 και μετά έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες της χώρας, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης της Βρετανίας Ρόμπερτ Μπάκλαντ οι οργανώσεις ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Τζούλιαν Ασάνζ και να μπλοκάρει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 175 ετών.

Μεταξύ των οργανώσεων που υπογράφουν αυτό το αίτημα είναι οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η PEN International. Όπως αναφέρουν, οι «διώξεις» σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ «συμβάλλουν στην επιδείνωση της ελευθεροτυπίας στο Ηνωμένο Βασίλειο» και αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Τα βρετανικά δικαστήρια πρόκειται να εξετάσουν το αίτημα έκδοσή του στις ΗΠΑ στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τον Αυστραλό ότι έθεσε σε κίνδυνο τις πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών. Οι συνήγοροί του από την πλευρά τους κάνουν λόγο για μια «πολιτική» δίωξη που βασίζεται σε «ψέματα».

Υπενθυμίζεται πως ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο Λονδίνο. Συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019, αφού έμεινε για επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει αφού παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του, φοβούμενος ότι η Βρετανία θα τον παρέδιδε στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ