ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε από κορωνοϊό ο πρωταγωνιστής μιας από τις εμβληματικότερες φωτογραφίες της 11ης Σεπτεμβρίου

Πέθανε από κορωνοϊό ο πρωταγωνιστής μιας από τις εμβληματικότερες φωτογραφίες της 11ης Σεπτεμβρίου
AP Photo/Suzanne Plunkett, File

Στα χιλιάδες θύματα του κορωνοϊού που θρηνούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προστέθηκε ένας άνδρας ο οποίος, εντελώς τυχαία, είχε πρωταγωνιστήσει σε μία από τις πλέον γνωστές φωτογραφίες μετά την κατάρρευση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Εκείνη την ημέρα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ από τη συντονισμένη επίθεση με αεροπλάνα της Αλ Κάιντα.

Δύο αεροσκάφη καρφώθηκαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους, το εμβληματικό Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, προκαλώντας την κατάρρευσή τους και σκορπώντας το θάνατο.

Ήταν μια ημέρα που άλλαξε τον κόσμο.

Ο Στίβεν Κούπερ πήγαινε σε κάποια δουλειά στο Μανχάταν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν ένας αστυνομικός είπε σε αυτόν και σε άλλους να τρέξουν, λέει στο CNNi η σύντροφός του τα τελευταία 33 χρόνια, Τζάνερ Ράσις.

Εκείνη τη στιγμή η φωτογράφος Σούζαν Πλάνκετ έκανε το «κλικ» στη φωτογραφική της μηχανή.

Ο Κούπερ απαθανατίζεται στην άκρη αριστερά, φορώντας γυαλιά, ένα μαύρο πουκάμισο και κρατώντας έναν κίτρινο φάκελο.

«Χρειάστηκε να περάσουν μερικές εβδομάδες για να συνειδητοποιήσουμε ότι ήταν αυτός στη φωτογραφία», θυμάται η σύζυγός του. «Διάβαζε μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό και τότε είδε τη φωτογραφία του».

Πολύ υπερήφανος

Ο Κούπερ πέθανε στη Φλόριντα στις 28 Μαρτίου σε ηλικία 78 ετών από επιπλοκές λόγω κορωνοϊού.

«Ήταν πολύ, πολύ περήφανος», λέει η Ράσις. «Κρατούσε τη φωτογραφία στο πορτοφόλι του και την έδειχνε σε ανθρώπους που μόλις είχε γνωρίσει».

Η φωτογράφος, η οποία εκείνη την περίοδο εργαζόταν για το Associated Press, είπε στο CNNi ότι διατηρούσε επαφή με κάποιους από τους ανθρώπους εκείνης της φωτογραφίας, αλλά ποτέ δεν συνάντησε τον Κούπερ.

«Ακουγόταν πολύ κοινωνικός και ζεστός άνθρωπος», είπε. «Όλα αυτά τα χρόνια διατήρησα επαφή με κάποιους από τους ανθρώπους της φωτογραφίας. Πάντα αναρωτιόμουν για εκείνους που δεν συνάντησα ποτέ, έτσι αισθάνομαι μεγάλη τιμή να ακούω ότι ο Κούπερ ήταν υπερήφανος για την εμφάνισή του σε αυτήν τη φωτογραφία», λέει προσθέτοντας:

«Θα ήθελα πολύ να μιλούσα μαζί του για εκείνη την ημέρα. Θα ήταν λυτρωτικό για μένα να συζητούσαμε για το τι συνέβη και στους δυο μας τα χρόνια που ακολούθησαν».

Η Πλάνκετ θυμάται ότι το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου είχε λάβει ένα επείγον τηλεφώνημα από το πρακτορείο της.

Ανοίγοντας την τηλεόρασή της και βλέποντας τον καπνό να βγαίνει από τον νότιο πύργο, έτρεξε στην Φάλτον Στριτ και το Μπρόντγεϊ όπου πρόλαβε να τραβήξει 13 φωτογραφίες πριν η αστυνομία της Νέας Υόρκης την διατάξει να τρέξει και να κρυφτεί.

Πριν το κάνει, έστειλε στο πρακτορείο της μερικές από τις φωτογραφίες. Η συγκεκριμένη έκανε τον γύρο του κόσμου.

Man in famous 9/11 photo dies of Covid-19, family says, by Ganesh Setty and Anna Sturla, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ