ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ: Γη ιθαγενών η μισή Οκλαχόμα

Ιστορική απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ: Γη ιθαγενών η μισή Οκλαχόμα
AP Photo J. Pat Carter

Μέρος της «περιουσίας» των ιθαγενών της Αμερικής, υπαγόμενη στο ομοσπονδιακό δίκαιο, χαρακτηρίζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μεγάλο κομμάτι της ανατολικής Οκλαχόμα, το οποίο περιλαμβάνει και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, την Τάλσα

Η απόφαση της Πέμπτης θεωρείται ορόσημο για τους ιθαγενείς Αμερικανούς, σημαντικότερη εδώ και δεκαετίες, καθώς πιστεύεται ότι ανοίγει το δρόμο για την αμφισβήτηση χιλιάδων κρατικών διώξεων για σοβαρά εγκλήματα.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με αυτήν, τα εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται οι αυτόχθονες Αμερικανοί είναι υπό ομοσπονδιακή και όχι πολιτειακή δικαιοδοσία.

Επίσης αποτέλεσε την ευκαιρία για το Ανώτατο Δικαστήριο να σταθμίσει τα όρια της κυριαρχίας των φυλών και να επανεξετάσει τη φρικτή ιστορία εκτοπισμού των γηγενών φυλών της χώρας από τη γη τους.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τα μέλη των φυλών που ζουν εντός των ορίων ενδέχεται επίσης να απαλλαχθούν από κρατικούς φόρους.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους το 15% είναι ιθαγενείς, ζουν στη συγκεκριμένη γη, η οποία εκτείνεται σε τρία εκατομμύρια στρέμματα.

Η σημαντική απόφαση πάρθηκε με ψήφους 5-4 και αφορμή της στάθηκε μία υπόθεση βιασμού.

Η υπόθεση που άνοιξε τον δρόμο

Την υπόθεση έφερε στα δικαστήρια ο ιθαγενής Jimcy McGirt, ο οποίος καταδικάστηκε το 1997 για τον βιασμό ενός τρίχρονου κοριτσιού.

Ο 71 ετών σήμερα McGirt, μέλος της φυλής Σεμινόλε της Οκλαχόμα, κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της δίκης του και ζητώντας η υπόθεσή του να κριθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι το έγκλημά του διαπράχτηκε στο έδαφος της ιστορικής φυλής των Muscogee (Creek).

Ο Ανώτατος δικαστής John Roberts σχολίασε την απόφαση λέγοντας πως θα αποσταθεροποιήσει τα δικαστήρια του κράτους.

«Η ικανότητα του κράτους να διώκει σοβαρά εγκλήματα θα παρεμποδιστεί και θα μπορούσαν να απορριφθούν πάμπολλες προηγούμενες καταδίκες.

Η απόφαση σήμερα δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τη συνεχιζόμενη εξουσία του κράτους σε κάθε τομέα που αγγίζει τις υποθέσεις ιθαγενών, που κυμαίνονται από την καθημερινότητα και την φορολόγηση έως την οικογενειακή και περιβαλλοντική νομοθεσία».

Παράλληλα, έκθεση από τα αρχεία του περιοδικού The Atlantic του Oklahoma Department of Corrections διαπίστωσε ότι 1.887 ιθαγενείς Αμερικανοί ήταν στη φυλακή από τα τέλη του περασμένου έτους για αδικήματα που διαπράχθηκαν εντός των ορίων της φυλετικής επικράτειας.

Ωστόσο, λιγότερες από μία στις 10 από αυτές τις περιπτώσεις αναμένεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για μια νέα ομοσπονδιακή δίκη, σύμφωνα με την έρευνα.

Χαιρετίζουν την απόφαση οι φυλές της Οκλαχόμα

Σε μια κοινή δήλωση, οι Πέντε Φυλές της Οκλαχόμα - Cherokee, Chickasaw, Choctaw, Seminole και Muscogee-, χαιρέτισαν την απόφαση ενώ δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές για να συμφωνήσουν κοινή δικαιοδοσία επί της γης.

«Τα έθνη και το κράτος δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο κοινής δικαιοδοσίας που θα διαφυλάττει τα κυρίαρχα συμφέροντα και τα δικαιώματα της αυτοδιοίκησης, ενώ θα επιβεβαιώνει τις δικαιοδοτικές αρχές, διαδικασίες, νόμους και κανονισμούς που υποστηρίζουν τη δημόσια ασφάλεια, την οικονομία μας και τα δικαιώματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας» ανέφερε η δήλωση.

Με πληροφορίες από Supreme Court rules broad swath of Oklahoma is Native American land for purposes of federal criminal law, by Jamie Ehrlich and Ariane de Vogue, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ