ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Να αναιρέσει ο Ερντογάν τη απόφαση για την Αγία Σοφία

Μπάιντεν: Να αναιρέσει ο Ερντογάν τη απόφαση για την Αγία Σοφία
AP Photo/Matt Slocum

Να αναιρέσει την απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καλεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στην ανακοίνωση του, ο Δημοκρατικός υποψήφιος εκφράζει τη λύπη του, τονίζοντας ότι το μουσειακό καθεστώς του μνημείου εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

«Η Αγιά Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγιά Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Σημειώνεται πως την απογοήτευσή του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνηση να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε το βράδυ της Παρασκευής και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας», δήλωσε η εκπρόσωπός του, Μόργκαν Ορτάγκους.

Το κτίριο είναι ένα σημαντικό μέρος των «Ιστορικών τοποθεσιών της Κωνσταντινούπολης», Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως αναγνώριση της πλούσιας πολυπολιτισμικής του ιστορίας, ανέφερε ακόμη, καταλήγοντας:

«Κατανοούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και προσβλέπουμε στο να ακούσουμε τα σχέδιά της για συνεχή επιτήρηση της Αγίας Σοφίας για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει προσιτή, χωρίς εμπόδια, προς όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ