ΚΟΣΜΟΣ

Ιμάμογλου για Αγία Σοφία: Το έθνος μας διαθέτει κοινή λογική και θα κρίνει την απόφαση

Ιμάμογλου για Αγία Σοφία: Το έθνος μας διαθέτει κοινή λογική και θα κρίνει την απόφαση
Istanbul Mayor's Office via AP, File

Ανήσυχος για την τύχη των τζαμιών ανά τον κόσμο εμφανίζεται ο Εκρέμ Ιμάμογλου μετά την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία εξαπολύοντας σαφείς βολές κατά του Τούρκου προέδρου.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης διερωτάται συγκεκριμένα τι άλλαξε σήμερα όταν ένα χρόνο πριν ο Τούρκος Πρόεδρος τασσόταν ενάντια στο άνοιγμα του μνημείου για μουσουλμανική προσευχή επειδή θα κινδύνευαν τα τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί (που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή) γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά; Ως πολιτικός ηγέτης δεν έχω χάσει τον προσανατολισμό μου για να μπω σε ένα τέτοιο παιχνίδι», δήλωνε τότε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Το έθνος μας διαθέτει κοινή λογική και θα κρίνει την απόφαση», είπε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μιλώντας στην αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου διερωτήθηκε αν τώρα με αυτή την απόφαση κινδυνεύουν τα τζαμιά σε διάφορα μέρη του κόσμου και αν μπορεί να συμβεί κάτι στα τζαμιά αυτά όπου χιλιάδες ομογενείς του μουσουλμάνοι προσεύχονται ειρηνικά. «Τι θα γίνει εάν οι κυβερνώντες αυτών των χωρών πουν ‘θεωρούμε επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τις κατηγορίες εναντίον της απόφασής μας για τα τζαμιά;». Αυτό θα κριθεί από το οπωσδήποτε από το έθνος μας το οποίο διαθέτει κοινή λογική.

Θέλω πολύ να το κρίνει αυτό ο λαός και θα το κρίνει. Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει τόσο υλικό όσο και πνευματικό πλούτο, θα ανακουφίσει τα εκατομμύρια ανέργους, θα προσφέρει εργασία στα εκατομμύρια νέων αποφοίτων πανεπιστημίων μας, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στην διεθνή κοινή γνώμη, τότε στηρίζω μέχρι τέλους αυτή την απόφαση», ανέφερε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παραδέχεται πάντως την «ταυτότητα του τζαμιού» της Αγίας Σοφίας. «Η Αγία Σοφία είναι τζαμί στο μυαλό και τη συνείδησή μου από το 1453. Είναι επίσης μια παγκοσμίως γνωστή αξία του πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης. Σε όλες τις ομιλίες μου την αποκαλώ "Τζαμί Αγίας Σοφίας"», παραδέχτηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μοιρασμένοι οι Τούρκοι για τη μετατροπή

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ερευνητικής εταιρείας Μετροπόλ η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο και δημοσιεύτηκε σήμερα, μόνο το 46% του τουρκικού λαού είναι υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το 44% είναι εναντίον. Μάλιστα η βάση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΠ) τάσσεται εναντίον της μετατροπής σε τζαμί κατά 50% και μόνο το 40% είναι υπέρ. Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσκοπήσεις ενώπιον του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έκαναν λόγο για 80% του τουρκικού λαού υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ