ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοαμερικανοί φοιτητές ταξίδεψαν στην Ελλάδα και την Κύπρο... διαδικτυακά

Ελληνοαμερικανοί φοιτητές ταξίδεψαν στην Ελλάδα και την Κύπρο... διαδικτυακά

Κάθε χρόνο το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute Foundation - AHI) διοργανώνει ένα ταξίδι 18 ημερών στην Ουάσιγκτον, την Ελλάδα και την Κύπρο για να βοηθήσει Ελληνοαμερικανούς φοιτητές να κατανοήσουν καλύτερα τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φέτος, το ταξίδι αυτό ακυρώθηκε…

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται «Φοιτητικό ταξίδι για τη μελέτη της εξωτερικής πολιτικής» (The AHIF College Student Foreign Policy Study Trip), όμως, έγινε διαδικτυακά για τρεις μέρες (30/6 – 2/7) μέσω τηλεδιασκέψεων. Στο διαδικτυακό πρόγραμμα συμμετείχαν άτομα που είχαν λάβει μέρος στο ταξίδι τις προηγούμενες χρονιές.

Ο Νίκος Λαρυγγάκης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, μιλάει στο CNN Greece, για τη σημασία του προγράμματος.

Εξηγεί ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2010 και αποτελεί βασική ετήσια δράση του Ινστιτούτου.

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον, που ιδρύθηκε το 1975, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την έρευνα και τη μελέτη θεμάτων που αφορούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα και να αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών.

Για να μπορέσει ένας φοιτητής να συμμετάσχει θα πρέπει να έχει μέσο όρο βαθμολογίας 3.0 στα 4.0 (GPA), συστατικές επιστολές, αλλά και να έχει γράψει μία έκθεση για τον λόγο που θέλει να λάβει μέρος. Επίσης, θα πρέπει να είναι φοιτητής στις ΗΠΑ με καταγωγή από Ελλάδα ή Κύπρο. Όλα, εκτός από τα αεροπορικά εισιτήρια, είναι πληρωμένα και για τους 10 φοιτητές που θα επιλεχθούν.

Αφού ολοκληρώσουν το ταξίδι, ζητείται από τους φοιτητές να γράψουν ένα άρθρο για την εφημερίδα του πανεπιστημίου ή να κάνουν ερευνητική εργασία σε ένα από τα θέματα του ταξιδιού για την τάξη τους.

Για αυτό, όπως λέει ο κ. Λαρυγγάκης, τα διαδικτυακά σεμινάρια που έγιναν φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν μπορούν αντικαταστήσουν την πλούσια εμπειρία που δίνει το ταξίδι στους φοιτητές.

«Η φυσική παρουσία των φοιτητών τους δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν τους ηγέτες από κοντά, αλλά να γνωριστούν και μεταξύ τους» ααφέρει.

Ο Λαρυγγάκης συνεχίζει τονίζοντας: «Μπορείτε να μιλήσετε όσο θέλετε για το Κυπριακό, αλλά μέχρι να επισκεφτείτε την κατεχόμενη περιοχή δεν μπορείτε πραγματικά να κατανοήσετε το πρόβλημα».

Παρά τις δυσκολίες του διαδικτυακού προγράμματος, 26 παλιοί φοιτητές πήραν μέρος σε συνομιλίες με διάφορα πρόσωπα ηγεσίας μεταξύ των οποίων ήταν: o Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων αλλά και ανώτατοι αξιωματικοί, όπως ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο υποναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας, από το Επιτελείο ΓΕΕΘΑ και μέλος του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας που δημιουργεί αστάθεια στην περιοχή της Μεσογείου δεν προκαλεί προβλήματα μόνο για τις χώρες αυτής της περιοχής, αλλά κινείται και ενάντια στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μεσογείου», λέει ο Λαρυγγάκης.

Ένα άλλο σεμινάριο που προσέλκυσε το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των παλαιών φοιτητών ήταν εκείνο του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της πίστης στον ελληνικό πολιτισμό και τον ρόλο της Εκκλησίας στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Η Έμιλι Πανδή, Ελληνοαμερικανή φοιτήτρια στη Ουάσιγκτον -που είχε λάβει μέρος στο ταξίδι αυτό το 2019 και τώρα εργάζεται για το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο- μιλάει στο CNN Greece για την εμπειρία των διαδικτυακών συνεδριών.

«Το διαδικτυακό σεμινάριο ήταν μεγάλη επιτυχία, επειδή υπήρχαν φοιτητές από άλλες χρονιές που τώρα δουλεύουν και έτσι μπορέσαμε να ακούσουμε πολύ διαφορετικές γνώμες πάνω σε σημαντικά θέματα» λέει η Πανδή.

Μπορεί η ίδια να μην γνώριζε όλα τα άτομα που πήραν μέρος στο διαδικτυακό συνέδριο, αλλά μόνο αυτούς που ήταν στο ταξίδι της δικής χρονιάς, όμως, γνωρίζοντας και τους άλλους μπόρεσε να συνδεθεί με άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα ως προς τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Όμως για την κ. Πανδή, η φυσική επαφή με τα πρόσωπα στο ταξίδι και όσα είδε και έμαθε είναι αναντικατάστατα

«Το αγαπημένο μου κομμάτι από το ταξίδι μου πέρσι ήταν η επίσκεψή μας στο Πεδίο Βολής Κρήτης (NAMFI) στη βάση της Σούδας. Μάθαμε για τα τις ασκήσεις που κάνουν εκεί και για μένα ήταν από τις πιο σημαντικές εμπειρίες που είχα ποτέ», λέει η Έμιλι Πανδή.

«Το ταξίδι με βοήθησε να καταλάβω τι ρόλο παίζει ο στρατός στα πολιτικά και διπλωματικά θέματα».

Άλλωστε ο Λαρυγγάκης λέει ότι όταν γυρνούν οι φοιτητές από αυτό το ταξίδι, είναι «αλλαγμένοι». Βλέπουν μια διαφορετική όψη της Ελλάδας που δεν είναι μόνο όμορφες παραλίες και ταξίδια.

«Κάποιοι γυρνούν και αλλάζουν την καριέρα τους για να αποκτήσουν δουλειές στον πολιτικό τομέα. Χάρη σε δύο φοιτητές που είχαν κάνει αυτό το ταξίδι μπορέσαμε να γράψουμε δύο εκθέσεις για think tanks σε θέματα που αφορούν στη Μεσόγειο και τη σημασία της βάσης της Σούδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ