ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έγινε η πρώτη ομοσπονδιακή εκτέλεση μετά από 17 χρόνια

ΗΠΑ: Έγινε η πρώτη ομοσπονδιακή εκτέλεση μετά από 17 χρόνια
DAN PIERCE/THE COURIER VIA AP

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης η εκτέλεση του θανατοποινίτη Ντάνιελ Λιούις Λι, η πρώτη ομοσπονδιακή εκτέλεση μετά από 17 χρόνια, στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για την επανέναρξη της ομοσπονδιακής θανατικής ποινής με μη υπογεγραμμένη εντολή που εκδόθηκε μετά τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Το δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη κατώτερη δικαστική απόφαση που μπλόκαρε την εκτέλεση του Λι, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα. Ο ομοσπονδιακός δικαστής και τρεις ακόμα είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το πρωτόκολλο της θανατηφόρας ένεσης που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα τελευταία λόγια του Λι ήταν: «Δεν το έκανα. Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου αλλά δεν είμαι δολοφόνος. Σκοτώνετε έναν αθώο».

Ο Ντάνιελ Λιούις Λι το 1996 μαζί με έναν συνεργό του είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία τριών μελών της ίδιας οικογένειας.

Ο Λι, ως μέλος ακροδεξιάς ρατσιστικής οργάνωσης, βασάνισε και σκότωσε τα τρία μέλη της οικογένειας προτού πετάξει τα πτώματά τους σε λίμνη.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του σε δήλωσή του ανέφερε ότι ήταν κρίμα που η κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να πραγματοποιήσει αυτή την εκτέλεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κάποιοι συγγενείς των θυμάτων είχαν ζητήσει την αναβολή της εκτέλεσης, λέγοντας ότι η παρακολούθηση της εκτέλεσης θα μπορούσε να τους εκθέσει στον κορωνοϊό. Το αίτημά τους, ωστόσο, απορρίφθηκε.

Η Ερλίν Πίτερσον, 81 ετών, η οποία έχασε την κόρη, την εγγονή και τον γαμπρό της από τον Λι, ήταν αντίθετη στην εκτέλεσή του ζητώντας την ισόβια καταδίκη του, ποινή που είχε λάβει και ο συνεργός του.

Αλλαγή στις εκτελέσεις

Η διοίκηση του Τραμπ έχει δηλώσει πέρσι ότι θα ξαναρχίσει τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις μετά από μια μακρά περίοδο παύσης.

Σε ανακοίνωσή του εκείνη την περίοδο, ο Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ, είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να εφαρμόσει την εσχάτη των ποινών για τους χειρότερους εγκληματίες της χώρας.

Τότε η κίνηση είχε επικριθεί ως πολιτική απόφαση, με τους ακτιβιστές να εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για τις υποθέσεις που εκδικάζονταν.

Η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη υπό τον ομοσπονδιακό νόμο ήταν εκείνη του Λούις Τζοουνς Τζ., ενός 53χρονου βετεράνου του Πολέμου του Κόλπου ο οποίος είχε δολοφονήσει τον 19χρονο στρατιώτη Τρέισι Τζόι ΜακΜπράιντ.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, τα εγκλήματα μπορούν να δικάζονται είτε από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια –σε εθνικό επίπεδο- είχε από τα πολιτειακά δικαστήρια, σε περιφερειακό επίπεδο.

Κάποια εγκλήματα, όπως οι παραχαράξεις νομισμάτων και η κλοπή αλληλογραφίας, δικάζονται αυτόματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Άλλα μπορεί να δικαστούν στα ομοσπονδιακά δικαστήρια με βάση τη σοβαρότητα των εγκλημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ