ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια εκφράζουν από κοινού Κομισιόν και ολλανδική προεδρία

Ανησυχία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια εκφράζουν από κοινού Κομισιόν και ολλανδική προεδρία

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την “ανθρωπιστική κρίση που ενδέχεται να ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα”, εξέφρασαν από κοινού ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ.

“Όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα. Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες”, υπογραμμίζουν.

“Η ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου, στα σημεία διέλευσης των συνόρων”, ανέφεραν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ολλανδική προεδρία, με κοινή δήλωσή τους.

Επιπλέον, καλούν “όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων υποδοχής”.

“Η Επιτροπή συντονίζει μια προσπάθεια σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για να προσφέρει υποστήριξη σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για τον περαιτέρω συντονισμό της διαχείρισης των συνόρων”.

“Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις. Η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά για το θέμα αυτό, και η ΕΕ στο σύνολό της είναι έτοιμη να βοηθήσει”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ