ΚΟΣΜΟΣ

Μετωπική ΗΠΑ – Κίνας για Huawei, Χονγκ Κονγκ και κορωνοϊό

Μετωπική ΗΠΑ – Κίνας για Huawei, Χονγκ Κονγκ και κορωνοϊό
AP Photo/Ahn Young-joon, File

Περίοδο έντονης κλιμάκωσης της μεταξύ τους έντασης περνούν οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, με πολλά ανοικτά μέτωπα και εκατέρωθεν απειλές επιβολής κυρώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων, προκειμένου να τιμωρήσει την Κίνα για τη συμπεριφορά της απέναντι στο Χονγκ Κονγκ, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τον σχετικό νόμο (Hong Kong Autonomy Act) τη Δευτέρα, ο οποίος του επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων και περιορισμών στην έκδοση βίζας για Κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στην επιβολή της νέας νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, το Bloomberg μετέδωσε ότι ο Τραμπ απέκλεισε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους για την ώρα, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Περιορισμοί στις κινεζικές βίζες

Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιτέθηκε χθες, Τετάρτη, εκ νέου στην Κίνα, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην επιβολή περιορισμών στην έκδοση βίζας για τις κινεζικές εταιρίες, όπως η Huawei Technologies Co Ltd, που έχουν κατηγορηθεί ότι διευκολύνουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο «θα πρέπει να γνωρίζουν» ότι, αν συνεργάζονται με την Huawei, «συνεργάζονται με μία επιχείρηση που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα έχει σύντομα ένα άλλο πακέτο αποφάσεων για τις κινεζικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες θα αντανακλούν την ανάγκη προστασίας των δεδομένων Αμερικανών πολιτών από το Πεκίνο.

Αλλά και η διπλωματία της Κίνας απείλησε χθες τις ΗΠΑ με αντίποινα, μετά την υπογραφή και κύρωση από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ νόμου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος προσώπων και θεσμών που ενέχονται, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στην «καταστολή» στην αυτόνομη κινεζική περιοχή του Χονγκ Κονγκ.

«Για να προασπίσει τα νόμιμα συμφέροντά της, η Κίνα θα προχωρήσει στην απαραίτητη αντίδραση και θα επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες των ΗΠΑ» που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Απόλυτη συγκάλυψη»

Κι όλα αυτά ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα για την απάντησή του στο ξέσπασμα του ιού στις ΗΠΑ, προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στην Κίνα για το ξέσπασμα του κορωνοϊού κατηγορώντας Πεκίνο και ΠΟΥ για «απόλυτη συγκάλυψη» με αφορμή την νέα έρευνα για την προέλευση της πανδημίας.

«Ελπίζω να κάνω λάθος. Ελπίζω ότι θα είναι μια ενδελεχής έρευνα που θα διαλευκάνει πλήρως, αλλά έχω παρακολουθήσει τη συμπεριφορά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σχετικά με τον ιό που προήλθε από την Γυχάν και απλώς το αρνήθηκαν», δήλωσε.

«Έχουν καταστρέψει δείγματα. Πήραν δημοσιογράφους και γιατρούς που ήταν έτοιμοι να μιλήσουν γι΄ αυτό και δεν τους επέτρεψαν να κάνουν αυτό που κράτη που θέλουν να παίξουν σε πραγματικά παγκόσμια κλίμακα και παγκόσμιο στερέωμα κάνουν: να είναι διαφανή και ανοιχτά και να επικοινωνούν και να συνεργάζονται», συνέχισε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επιστροφή Αμερικανών διπλωματών

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 100 Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους επέστρεψαν χθες, Τετάρτη, στην Κίνα, σύμφωνα με εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα του υπουργείου των Εξωτερικών, καθώς η Ουάσινγκτον πιέζει για το σχέδιο της να στελεχώσει τη διπλωματική αποστολή της.

Μία ειδικά ναυλωμένη πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ντάλες έξω από την Ουάσινγκτον έχοντας ως προορισμό την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, όπου οι επιβάτες θα επιβιβαστούν σε άλλο αεροσκάφος με διακριτικά ιατρικών επιχειρήσεων, πριν πετάξουν για την κινεζική πόλη Γκουανγκζού.

Η πτήση αυτή ήταν η δεύτερη από τις αρκετές που απαιτούνται για την επιστροφή περισσότερων από 1.200 Αμερικανών διπλωματών με τις οικογένειες τους, ενώ ήταν η πρώτη από τότε που οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου βρέθηκαν σε αδιέξοδο πριν από δύο εβδομάδες.

Το αδιέξοδο προκλήθηκε από τους όρους που η Κίνα ήθελε να επιβάλει στους Αμερικανούς, οδηγώντας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ακύρωση των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί προσωρινά να διεξαχθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ