ΚΟΣΜΟΣ

Συνέντευξη Ζάκερμπεργκ στον Φαούτσι – Η κριτική στη διαχείριση της πανδημίας και οι μάσκες

Συνέντευξη Ζάκερμπεργκ στον Φαούτσι – Η κριτική στη διαχείριση της πανδημίας και οι μάσκες
screen grab από βίντεο

Συνέντευξη από τον Δρ. Άντονι Φαούτσι, επικεφαλής λοιμοξιωλόγο των ΗΠΑ, πήρε ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η οποία μεταδόθηκε live στην διαδικτυακή πλατφόρμα.

Ο Ζάκερμπεργκ εξέφρασε στον Φαούτσι την απογοήτευσή του σχετικά με την ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία του κορωνοϊού.

«Ως κάποιος που διευθύνει μια επιχείρηση, έχω πει ότι πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος βελτίωσης τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της οικονομικής ευκαιρίας σε αυτήν τη χώρα είναι να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση του ιού», είπε ο Ζάκερμπεργκ στον Φαούτσι επισημαίνοντας του παράλληλα ότι σε αυτό το σημείο είναι σαφές ότι η πορεία του ιού στις ΗΠΑ είναι χειρότερη από πολλές άλλες χώρες.

Ο Ζάκερμπεργκ στη συνέχεια ρώτησε τον Φαούτσι τι χρειάζεται να κάνουν ως έθνος για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Απαντώντας στο ερώτημά του, ο Φαούτσι παραδέχτηκε ότι έχουμε τώρα μια σοβαρή κατάσταση, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν τμήματα της χώρας που τα πάνε καλά, και ανέφερε τη Νέα Υόρκη, που όπως είπε, χτυπήθηκε σκληρά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή στις νότιες πολιτείες, όπου σημειώθηκε έξαρση κρουσμάτων και θανάτων και όπου οι τοπικοί αξιωματούχοι θέσπισαν ανεπαρκείς περιορισμούς κοινωνικής απόστασης και έσπευσαν να ξανανοίξουν την κοινωνία.

«Πρέπει πραγματικά να ανασυγκροτηθούμε. Όχι να επανέλθουμε απαραίτητα σε lockdown, αλλά να είμαστε πιο μετρημένοι. Πρέπει να το ελέγξουμε», είπε μεταξύ άλλων ο Φαούτσι.

Ο Ζάκερμπεργκ συμφώνησε στην ανάγκη ανασυγκρότησης, αλλά επανήλθε στην κριτική του για τους χειρισμούς του Τραμπ:

«Στην αρχή έδειχνα κατανόηση όταν ήταν σαφές ότι θα υπήρχαν κάποιες εστίες, ανεξάρτητα από το πόσο καλά το χειριστήκαμε», είπε ο Ζάκερμπεργκ για να προσθέσει «αλλά τώρα που είμαστε στον Ιούλιο, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει και είναι πραγματικά απογοητευτικό ότι ακόμα δεν έχουμε επαρκή τεστ, ενώ η αξιοπιστία των κορυφαίων επιστημόνων μας όπως εσείς και του CDC υπονομεύεται και μέχρι πρόσφατα μέλη της κυβέρνησης αμφισβητούσαν εάν οι πολίτες θα έπρεπε να ακολουθούν πρακτικές όπως τη χρήση μάσκας».

Ο Φαούτσι τόνισε τότε πόσο σημαντική είναι η χρήση της μάσκας, εξηγώντας παράλληλα ότι στην αρχή της επιδημίας οι αξιωματούχοι είχαν διαφορετικοί άποψη, λόγω της έλλειψης που υπήρχε σε μάσκες.

«Καθώς αλλάζουν οι πληροφορίες, πρέπει να είσαι αρκετά ευέλικτος και ταπεινός για να είσαι σε θέση να αλλάζεις τρόπο σκέψης για τα πράγματα. Ένα από τα πράγματα στα οποία δίνουμε έμφαση τώρα είναι η επιμονή μας στη χρήση της μάσκας», τόνισε.

«Νωρίτερα, ήμασταν σε μια κατάσταση στην οποία υπήρχε πραγματική ανησυχία για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού στο ιατρικό προσωπικό που το χρειαζόταν. Νομίζαμε ότι θα ξεμείνουμε από μάσκες και άλλα πράγματα, επομένως η σύσταση ήταν να μη φοράμε μάσκες λόγω της έλλειψης», εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ