ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ισπανία: Θανάτωση περίπου 100.000 μινκ έπειτα από έξαρση του ιού σε φάρμα

Κορωνοϊός – Ισπανία: Θανάτωση περίπου 100.000 μινκ έπειτα από έξαρση του ιού σε φάρμα
AP Photo/Sergei Grits

Οι ισπανικές αρχές διέταξαν τη σφαγή σχεδόν 100.000 μινκ μετά από μια έξαρση του κορωνοϊού σε ένα αγρόκτημα, όπου τα ζώα εκτρέφονται για τη γούνα τους, όπου ένας αριθμός ζώων βγήκαν θετικά στον ιό.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Περιβάλλοντος της περιφέρειας της Αραγωνίας της Ισπανίας σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη ανέφερε ότι διέταξε τη σφαγή των 92.700 μινκ αφού επτά εργαζόμενοι στο αγρόκτημα βγήκαν θετικοί για την Covid-19 και τα ζώα βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό.

Το υπουργείο έκλεισε προληπτικά το αγρόκτημα, στο Teruel, στην ανατολική Ισπανία, στις 22 Μαΐου για παρακολούθηση, προτού πραγματοποιήσει μια σειρά τυχαίων ελέγχων, τα αποτελέσματα των οποίων αρχικά ήταν αρνητικά.

Ωστόσο, οι μεταγενέστεροι έλεγχοι, οι πιο πρόσφατοι από τους οποίους έγιναν στις 7 Ιουλίου, επιβεβαίωσαν ότι 78 από τα 90 ζώα που ελέγχθηκαν - ισοδύναμο με το 87% του δείγματος - είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι δεν θα μπορούσαν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εάν «υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο ή αντίστροφα» και ότι «δεν έχει ανιχνευθεί ανώμαλη συμπεριφορά στα ζώα ούτε έχει σημειωθεί αύξηση της θνησιμότητάς τους».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φάρμα μινκ στην οποία εμφανίζεται κορωνοϊός. Τον Μάιο οι ολλανδικές αρχές διέταξαν υποχρεωτικούς ελέγχους σε όλες τις φάρμες που εκτρέφουν μινκ στη χώρα, εκτιμώντας ότι ένα μινκ είχε μολύνει έναν άνθρωπο με τον ιό.

Οι έλεγχοι είχαν ως επακόλουθο τη σφαγή περίπου ενός εκατομμυρίου μινκ σε καμιά εικοσαριά φάρμες στη χώρα, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Humane Society International.

Συγκεκριμένα, η ολλανδική κυβέρνηση σε δήλωσή της, ανέφερε ότι «με βάση τα νέα ερευνητικά αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη έρευνα σε όλα τα εκτροφεία μινκ, θεωρούμε πιθανό να έχουν μεταδώσει τον ιό σε άνθρωπο».

«Διαπιστώθηκε επίσης από αυτήν την έρευνα πως τα μινκ μπορούν να έχουν κορωνοϊό και να μην εμφανίζουν συμπτώματα».

Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι οι γάτες μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην εξάπλωση του ιού μεταξύ των αγροκτημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ