ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: «Μετωπική» Ιταλίας και Ολλανδίας για την οικονομία – Ανοικτό το ενδεχόμενο για βέτο

Σύνοδος Κορυφής: «Μετωπική» Ιταλίας και Ολλανδίας για την οικονομία – Ανοικτό το ενδεχόμενο για βέτο
AP Photo / EPA POOL / Stephanie Lecocq

Ανέβηκαν οι τόνοι το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων των ηγετών της Ευρώπης των 27 που συμμετέχουν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός,Τζουζέπε Κόντε ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μάρκ Ρούτε.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ που επικαλούνται «διαρροές» συνεργατών του Ιταλού πρωθυπουργού, ο κ. Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ό,τι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μη θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών - μελών της Ένωσης.

«Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ», προσθέτει η Rai.

Μπάμπις - Τσεχία: Είμαστε μακριά από μια συμφωνία

Το κλίμα που επικρατεί στη Σύνοδο Κορυφής και ιδίως τη διάσταση απόψεων που υπάρχει, επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις.

Ο κ. Μπάμπις σημείωσε ότι οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώρες αφότου ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι δεν έχει την αίσθηση ότι οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του νέου Ταμείου Ανάκαμψης που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του νέου κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ