ΚΟΣΜΟΣ

Η NASA... απογοητεύει τους χρήστες του Διαδικτύου: Όχι! Δεν δημιουργήσαμε ποτέ 13ο ζώδιο

Η NASA... απογοητεύει τους χρήστες του Διαδικτύου: Όχι! Δεν δημιουργήσαμε ποτέ 13ο ζώδιο
Φωτογραφία από Mira Cosic από το Pixabay

Το σκεπτικό «το είδα ή το διάβασα στο internet» φαίνεται πως κυριαρχεί στις μέρες μας, προκαλώντας πολλές φορές ανησυχία για την κρίση και την αντίληψη των χρηστών του διαδικτύου.

Στο στόχαστρο μπαίνουν, τις περισσότερες φορές, οι επιστήμες, για τις οποίες διάφοροι διοχετεύουν ψευδή δεδομένα και ειδήσεις μέσα από τα social media, με σκοπό να προκαλέσουν σύγχυση και να παραλλάξουν την πραγματικότητα.

Υπό το πρίσμα αυτό, επιστημονικοί φορείς, όπως η NASA, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να πουν απλά: «Ως εδώ με τα fake news».

Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια φήμη ότι η NASA είναι υπεύθυνη για την προσθήκη ακόμη ενός αστερισμού, του 13ου ζωδίου στον ήδη υπάρχοντα αστρολογικό κύκλο των 12 γνωστών ζωδίων. Και κάπως έτσι, εγένετο η ιστορία για τον Οφιούχο.

Η NASA δεν μελετά αστρολογία

Μόνο που υπάρχει ένα ζήτημα: Οι επιστήμονες στη NASA δεν μελετούν αστρολογία, αλλά αστρονομία και αστροφυσική. Κι ούτε είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός ελαχίστως γνωστού 13ου ζωδίου.

Σε αυτό το σημείο, όμως, εν έτει 2020, η σταγόνα των fake news ξεχείλισε το ποτήρι της οργής. Υπό το πρίσμα αυτό, η NASA στην επίσημη σελίδα της στο Tumblr αποφάσισε να βάλει τέλος μια για πάντα στις φήμες που την ήθελαν να αλλάζει δραστικά το αστρολογικό ημερολόγιο.

Μόνο που τα ψευδογεγονότα – όπως ορθά θα τα αποκαλούσε ο θεωρητικός των MME, Γιούργκεν Χάμπερμας – είχαν ήδη κάνει τη «βρώμικη» δουλειά τους μέσα από τα social media: Γραφήματα που κοινοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεταξύ των χρηστών τους, υποστήριζαν ότι δήθεν η NASA είναι υπεύθυνη για την προσθήκη του Οφιούχου ως το 13ο ζώδιο στον αστρολογικό κύκλο.

Υπό το βάρος, λοιπόν, των fake news που άρχισαν να διασπείρουν εκ νέου αμφιβολίες ως προς το τι πραγματικά ισχύει, η NASA αναγκάστηκε να ανασύρει από το «χρονοντούλαπο» των άρθρων της και να αναδημοσιεύσει μία ανάρτηση που είχε γραφτεί το 2016, η οποία επί της ουσίας απέκρουε όλα αυτά τα fake news περί Οφιούχου.

«H NASA δεν δημιούργησε ποτέ το συγκεκριμένο ζώδιο. Ο Οφιούχος είναι ένας από τους 13 μείζονες αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου, σύμφωνα με τους αρχαίους Βαβυλώνιους. Οι Βαβυλώνιοι τον αφαίρεσαν από τον κύκλο αυτό, επειδή ακολούθησαν το δωδεκάμηνο ημερολόγιο και τοποθέτησαν τους υπόλοιπους 12 αστερισμούς ή ζώδια σε διαφορετικούς μήνες. Ο Οφιούχος δεν τα κατάφερε ποτέ», έγραψε η NASA στο Tumblr.

Ωστόσο, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ δεν σταμάτησε εκεί και αναγκάστηκε να προβεί σε ακόμη μία –απολύτως προφανή– επισήμανση:

«Δεν μελετάμε αστρολογία. Η αστρολογία είναι μια ψευδοεπιστήμη, πράγμα που σημαίνει ότι τα δόγματά της δεν είναι ριζωμένα στην πραγματικότητα. Όχι, βεβαίως, ότι αυτό απέτρεψε εδώ και χιλιάδες χρόνια τους κατοίκους της Γης από το να στρέφονται στα αστέρια, για να υπαγορεύσουν το μέλλον τους».

Ωστόσο, ο ζωδιακός κύκλος του δυτικού κόσμου εδράζεται σε απολύτως αληθινούς αστερισμούς, τα σχήματα των οποίων ενέπνευσαν του αρχαίους Έλληνες να αναπτύξουν τη μυθολογία γύρω από αυτούς. Πρώιμοι αστρολόγοι ενέταξαν συγκεκριμένη σημασία σε καθένα από τα 12 ζωδιακά σύμβολα, τα οποία πιστευόταν ότι έδιναν πληροφορίες σχετικά με την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων που γεννιούνται κατά τη διάρκεια που ο Ήλιος βρίσκεται στο εκάστοτε ζώδιο. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική βάση ως προς τη σημασία καθενός από τα ζώδια ξεχωριστά.

Οι επιστήμονες της NASA είναι αστρονόμοι που μελετούν το διάστημα και τα ουράνια σώματα, μεταξύ των οποίων και τα αστέρια. Η διαστημική υπηρεσία δεν καθορίζει το αστρολογικό ημερολόγιο, αλλά έχει παρατηρήσει πώς έχουν αλλάξει οι θέσεις των αστερισμών από τότε που οι Βαβυλώνιοι διαίρεσαν το ζωδιακό κύκλο πριν από 3.000 χρόνια.

Η εξήγηση της NASA:

«Οι αστερισμοί έχουν διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, επομένως ο Ήλιος διανύει διαφορετικά μεγέθη χρόνου με καθέναν από αυτούς. Η γραμμή από τη Γη διαμέσου του Ήλιου σημαδεύει τον αστερισμό της Παρθένου για 45 ημέρες, αλλά το Σκορπιό για μόλις επτά ημέρες. Για να ταιριάξουν, λοιπόν, το ημερολόγιο των 12 μηνών, οι Βαβυλώνιοι αγνόησαν το γεγονός ότι ο ήλιος στην πραγματικότητας κινείται μέσω 13 αστερισμών, όχι 12. Στη συνέχεια, ανέθεσαν σε καθέναν από αυτούς τους 12 αστερισμούς ίσα χρονικά διαστήματα».

Επομένως, δεν πρέπει να κατηγορούμε τη NASA, αν ξαφνικά αμφιβάλλουμε για το ζώδιό μας. Το φταίξιμο θα πρέπει, μάλλον, να πέσει στους Βαβυλώνιους που παραμέλησαν τον Οφιούχο εξαρχής...

No, NASA didn't create a 13th zodiac sign / By Scottie Andrew, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ