ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη 160 «μισθοφόρων» από το Σουδάν καθ’ οδόν προς Λιβύη

Σύλληψη 160 «μισθοφόρων» από το Σουδάν καθ’ οδόν προς Λιβύη
AP Photo/Hazem Ahmed, File

Περίπου 160 πρόσωπα που ετοιμάζονταν να περάσουν τα σύνορα με τη Λιβύη για να συμμετάσχουν ως «μισθοφόροι» στη σύρραξη στην εμπόλεμη χώρα της βόρειας Αφρικής, συνέλαβαν οι σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή παραστρατιωτική οργάνωση υπό τις διαταγές μέλους της μεταβατικής κυβέρνησης του Σουδάν.

«Μεικτές δυνάμεις ασφαλείας τοποθετημένες στα σουδανολιβυκά σύνορα συνέλαβαν 160 πρόσωπα, ανάμεσά τους δύο αλλοδαπούς, που πήγαιναν να πολεμήσουν ως μισθοφόροι στη Λιβύη», ανέφεραν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ΔΤΥ δεν διευκρίνισαν για λογαριασμό ποίου από τα εμπόλεμα μέρη πήγαιναν οι άνδρες αυτοί να πολεμήσουν στη Λιβύη, ούτε τις εθνικότητες των δύο αλλοδαπών.

Της παραστρατιωτικής οργάνωσης αυτής ηγείται ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, μέλος του κυβερνώντος Συμβουλίου Μετάβασης του Σουδάν.

Στο Σουδάν συνεχίζεται η εύθραυστη διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην δικτάτορα Όμαρ Ελ Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019 από τον στρατό.

«Το να στέλνονται Σουδανοί να πολεμήσουν ως μισθοφόροι στη Λιβύη είναι εντελώς απαράδεκτο», ανέφερε ο Τζάντο Χαμντάν, διοικητής των ΔΤΥ στο Βόρειο Νταρφούρ.

«Επιτηρούμε και ασφαλίζουμε τα σύνορα με τη Λιβύη για να καταπολεμούμε την παράνομη μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων και όλες τις διασυνοριακές παράνομες δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Προειδοποιήσεις ΟΗΕ

Τον Ιανουάριο, ειδικοί του ΟΗΕ σημείωναν πως πολλοί Άραβες, ιδίως από την περιφέρεια του Νταρφούρ (δυτικό Σουδάν), όπου επικρατεί αναταραχή εδώ και δεκαετίες, καθώς και από το γειτονικό Τσαντ, πολεμούν ως «μισθοφόροι» στη Λιβύη.

Οι ίδιοι ειδικοί εξηγούσαν πως ανήκουν σε διάφορες φυλές, από τις οποίες προέρχεται η πλειονότητα των μελών των ΔΤΥ, ωστόσο πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχουν «αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία» που να τεκμηριώνουν ότι η παραστρατιωτική οργάνωση είναι η ίδια ανεπτυγμένη στη Λιβύη.

Ένοπλες οργανώσεις του Νταρφούρ που συμμετέχουν στη σύρραξη στη Λιβύη «έχουν πάρει μέρος σε διάφορες συγκρούσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό και των δύο αντίπαλων πλευρών που αναμετρώνται στη Λιβύη», κατά την εκτίμηση των ειδικών των Ηνωμένων Εθνών.

Η περιφέρεια του Νταρφούρ αποτέλεσε θέατρο ενός εξαιρετικά αιματηρού πολέμου μεταξύ ανταρτών και των δυνάμεων του στρατηγού Όμαρ Ελ Μπασίρ τη δεκαετία του 2000.

Στο Νταρφούρ συνεχίζουν ακόμη να μαίνονται αιματηρά βίαια επεισόδια, κυρίως μεταξύ αντίπαλων φυλών.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει έδρα την Τρίπολη, κατηγορεί σουδανικές παρατάξεις ότι στέλνουν μισθοφόρους για να πολεμήσουν στις τάξεις των δυνάμεων του αντιπάλου της, του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Οι σουδανικές αρχές διαψεύδουν την κατηγορία.

Την 28η Ιουνίου, σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στο Νταρφούρ άλλους 122 Σουδανούς «μισθοφόρους», ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, καθώς πήγαιναν στη Λιβύη να πολεμήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ