ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Έρευνα: H υδροξυχλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική

Κορωνοϊός - Έρευνα: H υδροξυχλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική
AP Photo / Claudio Furlan

Η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική κατά της COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στη Βραζιλία, όπου ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει προσβληθεί από νέο κορωνοϊό, την προωθεί δημοσίως.

Τα αποτελέσματα της κλινικής αυτής δοκιμής, η οποία έγινε σε 55 νοσοκομεία της χώρας, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine και είχε στόχο να βρει αν αυτή η αμφιλεγόμενη φαρμακευτική ουσία, σε συνδυασμό ή όχι με την αντιβιοτική ουσία αζιθρομυκίνη, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση ασθενών που έχουν προσβληθεί από ελαφριά ή μέτρια μορφή της COVID-19.

Απέναντι στην πανδημία, η κυβέρνηση Μπολσονάρου συνιστά από τον Μάιο τη χρήση υδροξυχλωροκίνης ή της ανθελονοσιακής ουσίας χλωροκίνη, σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διαγνώσθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό στις 7 Ιουλίου, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι είδε την κατάσταση της υγείας του να βελτιώνεται χάρη στην υδροξυχλωροκίνη. Την Κυριακή μάλιστα κράδαινε ένα κουτί του αμφιλεγόμενου αυτού φαρμάκου -το οποίο έχει εκθειάσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πιθανές παρενέργειες

Ωστόσο σύμφωνα με πολλές τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, το φάρμακο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της COVID-19 και μπορεί να έχει επιβλαβείς παρενέργειες. Η βραζιλιάνικη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε μια ομάδα ερευνητών και γιατρών υπό την ονομασία Συνασπισμός COVID-19 Βραζιλία, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Η έρευνα αυτή, η οποία έγινε σε δείγμα 667 ασθενών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί που λάμβαναν υδροξυχλωροκίνη ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι σε καρδιολογικά και ηπατικά προβλήματα.

Χθες η Βραζιλία, η οποία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, είχε καταγράψει σχεδόν 2,3 εκατομμύρια κρούσματα SARS-CoV-2 και περισσότερους από 84.000 θανάτους από COVID-19.

Ο Μπολσονάρου συχνά υποβαθμίζει την σοβαρότητα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Χθες έκανε βόλτα με τη μοτοσικλέτα και συνομίλησε χωρίς να φοράει προστατευτική μάσκα με εργαζόμενους σε συνεργεία καθαρισμού κοντά στην κατοικία του στην Μπραζίλια, όπως δείχνουν φωτογραφίες του που δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ