ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Αυστραλία: Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο

Κορωνοϊός – Αυστραλία: Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο
(Nathan Patterson/NSW Police via AP)

Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων λόγω κορωνοϊού καταγράφηκε σήμερα στην Αυστραλία, την ώρα που οι Αρχές της πολιτείας Βικτόρια πασχίζουν να περιορίσουν πολλές εστίες της επιδημίας και έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους δήλωσε στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι στην πολιτεία καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες 10 θάνατοι, ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός θανάτων στην Αυστραλία μέχρι στιγμής.

Στην ίδια πολιτεία αναφέρθηκαν επιπλέον 459 νέα κρούσματα της covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα, παρά το lockdown που έχει επιβληθεί για δύο εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη μεγαλύτερη πόλη της Βικτόριας.

Οι κυριότερες εστίες μόλυνσης σε αυτό το δεύτερο κύμα της επιδημίας παρατηρούνται σε εργασιακούς χώρους, όπως οίκοι ευγηρίας και ιατρικά κέντρα, μεγάλα κέντρα διανομής, σφαγεία και αποθήκες, επεσήμανε ο Άντριους.

«Αυτό που μας λένε τα στοιχεία είναι ότι μερικοί άνθρωποι (…) νιώθουν άρρωστοι, έχουν συμπτώματα και εξακολουθούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους», εξήγησε. «Αν αυτό συνεχιστεί, απλώς θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε ολοένα και περισσότερα κρούσματα», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία έχει αποφύγει ένα μεγάλο ξέσπασμα της covid-19, έχοντας καταγράψει συνολικά περισσότερα από 14.400 κρούσματα και 155 θανάτους.

Όμως οι Αρχές πασχίζουν να περιορίσουν περισσότερες από 100 εστίες στη Βικτόρια, η οποία έχει τεθεί σε lockdown για έξι εβδομάδες, ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός πολιτείας αλλά και η είσοδος σε αυτή σε κατοίκους άλλων περιοχών.

Εξάλλου οι αξιωματούχοι της Βικτόριας έχουν ζητήσει τη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας, όπως και των εργαζομένων στα ασθενοφόρα και των τριτοετών φοιτητών ιατρικής προκειμένου να εντοπίζουν τις επαφές των νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες.

Η πιο πολυπληθής πολιτεία της χώρας, η Νέα Νότια Ουαλία, κατέγραψε 14 νέα κρούσματα στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου, από τα οποία σχεδόν τα μισά συνδέονται με μια εστία σε ένα εστιατόριο στα περίχωρα του Σίδνεϊ.

Εξάλλου διαδηλωτές στο Σίδνεϊ αναμένεται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας μετά την απόφαση των Αρχών να απαγορεύσουν μια διαδήλωση την Τρίτη για τους θανάτους Αβορίγινων από την αστυνομία, λόγω των ανησυχιών για εξάπλωση της covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ